In ce situatii se poate efectua cumului pensiei cu salariul la contractele de mandat?

Salarizarecumulul pensiei cu salariulLegea 329/2009contractele de mandat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos in ce masura directorilor generali care au incheiate contracte de mandat conform Legii 31/1990 le sunt aplicabile prevederile art.17 alin. (1) din Legea nr. 329/2009, cu modificarile ulterioare.

Mentionam ca potrivit prevederilor alin. (1) al art. 17 din Legea 329/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Astfel, in cadrul enitatilor mentionate la art. 17 alin. (1) din Legea 329/2009, pensia neta poate fi cumulata cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Totodata, potrivit prevederilor art. 2 din Instructiunile in 20/11/2009 pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, aprobate prin Ordinul 1730/2009, pensionarii care fac obiectul reglementarilor cuprinse in cap. IV din Legea nr. 329/2009
sunt cei care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire.

Conform alin.(2) al aceluiasi articol, persoanele prevazute la alin. (1), pentru care se reglementeaza modalitatea exercitarii cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care isi desfasoara activitatea la:

a) autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare;
b) regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritoriala.

Legea nr. 329/2009 nu prevede nicio exceptie in privinta categoriilor care intra sub incidenta acestei legi. Mentionam ca singurele exceptii de la aplicarea prevederilor Legii nr. 329/2009, sunt stabilite prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1414/2009, publicata in Monitorul Oficial, decizie adoptata in urma controlului de constitutionalitate a priori, care precizeaza ca „dispozitiile cap. IV din lege sunt constitutionale in masura in care acestea nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie".

Totodata, potrivit prevederilor art. 55 alin. (1) lit.d^1) din Legea 571/2003- Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, remuneratia obtinuta de directori in baza unui contract de mandat, conform prevederilor legii societatilor comerciale.

Avand in vedere prevederile legale invocate, apreciem ca, desi veniturile care ar rezulta din exercitarea activitatii in baza unor contracte de mandat sunt asimilate salariilor, nu exista indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 329/2009 pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul, act normativ care face referire, la venituri realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salarizarecumulul pensiei cu salariulLegea 329/2009contractele de mandat

Data aparitiei: 01 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce situatii se poate efectua cumului pensiei cu salariul la contractele de mandat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]