Interventie chirurgicala in cazul unui salariat, angajatorul suporta costurile operatiei - se vor plati taxe salariale?

interventie chirurgicala salariatart.76 codul fiscalajutor reglementat in cim
Interventie chirurgicala in cazul unui salariat, angajatorul suporta costurile operatiei - se vor plati taxe salariale?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat va face o operatie pentru extirparea unei tumori maligne intr-un spital privat. Societatea doreste sa suporte costurile interventiei in baza unei facturi emisa de spital. Este corect ca factura sa fie emisa direct catre societate, avand atasate documentele medicale justificative? Exista o limita de suma pentru astfel de ajutoare?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In cazul in care societatea doreste sa suporte costurile interventiei chirurgicale pentru un salariat, factura se poate emite pe numele salariatului, avand atasate documentele medicale justificative. Este recomandat ca societatea sa fie in posesia acestor documente medicale pentru a justifica cheltuielile efectuate, daca la nivelul societatii se decide sa decontati strict acele sume.
 

Legea 227/2017 privind Codul fiscal - cheltuieli prevazute la art. 76

 
Nu este o cheltuiala directa a societatii astfel incat factura sa se emita pe numele societatii.Salariatul beneficiaza de aceste servicii iar societatea dvs. deconteaza in anumite conditii costurile interventiei chirurgicale.
 
Conform art. 76 din Legea 227/2017 privind Codul fiscal:
 
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
In masura in care ajutorul acordat de angajator se incadreaza in una din destinatiile enumerate in cadrul art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (pentru bolile grave si incurabile), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau regulamentul intern, nu va fi inclus in veniturile salariale si nu va fi impozabil, in intelesul impozitului pe venit si nici nu se va include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
 
Neexistand o descriere oficiala a categoriei de boli grave si incurabile in sensul art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, incadrarea in aceste categorii de boli reprezinta responsabilitatea angajatorului in baza documentelor medicale si a documentelor interne (.ex: certificat medical, alte documente medical).
 
Angajatorul trebuie sa reglementeze fie in contractul individual sau colectiv de munca, fie in regulamentul intern conditiile in care acorda aceste ajutoare si sa le acorde conform acestor reglementari.
 
Daca ajutorul a fost reglementat prin contractul individual sau colectiv de munca ori prin regulamentul intern si se acorda in conditiile reglementate, nu se calculeaza si nu se retin taxe salariale.
 

Ajutor reglementat prin CIM sau RI

 
Daca ajutorul nu a fost reglementat prin contractul individual sau colectiv de munca ori prin regulamentul intern sau desi a fost reglementat nu se acorda in conditiile reglementate, ajutorul se taxeaza cu toate taxele salariale si se declara in formularul 112.
 
Conform prevederilor de la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Conform art. 142, lit. b) si art. 157 alin. (2 alin. (4), art. 22 4 alin (2) ) din Codul fiscal, aceste ajutoare descrise la art. art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale, pentru salariat si angajator.
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art.25 alin. (3)lit, b) din Codul fiscal, urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
 
1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalContabilitate. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si contabilitate.

SURSA FOTO FREE: unsplash.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
interventie chirurgicala salariatart.76 codul fiscalajutor reglementat in cim

Data aparitiei: 22 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Interventie chirurgicala in cazul unui salariat, angajatorul suporta costurile operatiei - se vor plati taxe salariale? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]