Ziarul Financiar a realizat o analizat, pe baza informatiilor puse la disopozitie de catre Institutul Natioanl de Statistica. Analiza releva ca circa 40% din totalul persoanelor apte de munca si care detin o experienta profesionala, nu au un loc de munca in acest moment. Potrivit Ziarului Financiar, principalale cauze care au condus la o rata scazuta a ocuparii in Romania, dar si la existenta unor anomalii pe piata muncii, le reprezinta discriminarea pe criterii de varsta, lipsa candidatilor calificati pe anumite meserii si a unor politici de creare de noi locuri de munca au fost principalele.
Conform datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au intre 45 si 65 de ani, 2 milioane sunt inactive. Suma reprezinta aproape jumatate din numarul de pensionari din Romania, de 5,3 milioane de persoane.
"Exista o anomalie in societate. Daca in Austria se merge foarte mult pe pregatirea de personal calificat (70% din cei care intra pe piata muncii au o calificare, iar restul de 30% au studii superioare), in Romania raportul este invers. Cum sa asimileze piata numai absolventi de studii superioare, ca sa nu mai vorbim si de calitatea pregatirii lor? Ar trebui echilibrata aceasta proportie, in asa fel incat sa fie pregatiti, cu diplome recunoscute, strungari, patiseri, tapiteri, care sa aiba o calificare recunoscuta si astfel sa se incurajeze mobilitatea fortei de munca. S-au pierdut oamenii calificati pe meserii. Cu ei, piata nu ar mai fi sufocata de oameni care isi cauta un loc de munca, pentru ca acestia isi vor gasi un culoar", este de parere doctorul in economie Adina Mihailescu, din cadrul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane.
Politica de guvernare aplicata pana in acest moment nu a avut in vedere dezvoltarea unor politici de ocupare, s-au facut restructurari ca urmare a conversiei Romaniei de la economia socialista la economia de piata si a procesului de aderare la Uniunea Europeana, fara a avea un plan, o viziune de viitor, crede Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale "Cartel Alfa".
In plus, la un an de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, economia a reusit sa recupereze doar 100.000 de locuri de munca din cele peste 650.000 de joburi pierdute in perioada crizei. Din pacate insa, in prezent, unu din trei angajati romani lucreaza fara forme legale, iar evaziunea fiscala rezultata din neplata impozitelor si a contributiilor sociale costa economia peste 2,7 miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor ZF.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Pe de alta parte, desi discriminarea pe criterii de varsta este unul dintre cele mai dezbatute subiecte la nivel european, angajatorii - chiar daca nu scriu in anunturile de angajare - recruteaza in special angajati tineri. Mai mult, unele companii se considera indreptatite sa angajeze mai mult tineri, pentru ca investesc in programe de formare si ii pot fideliza mai usor.
Din 90 pana in prezent, economia a pierdut patru milioane de locuri de munca, o parte dintre fostii salariati au plecat in strainatate, o parte au intrat in somaj, unii nu lucreaza, iar altii muncesc fara forme legale.
"Lipsa de preocupare de creare de locuri de munca, lipsa de programe majore care sa permita dezvoltarea economiei pe orizontala, incurajarile clasei politice ca in Romania nu se pot crea locuri de munca, a dus la aceasta realitate. Realitatea este dublata si de un numar de peste 2,5 milioane de romani care sunt in spatiul UE, in special in tarile latine, si care sunt exploatati ca niste sclavi moderni, considerati in mare parte niste paria", a mai spus Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale "Cartel Alfa".
El a mai explicat ca, pana acum, comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana, Romania nu a prioritizat pastrarea locurilor de munca, iar faptul ca programele finantate din fonduri europene sunt neorientate si nu sunt evaluate dupa numarul locuri de munca nou create arata lipsa de interes.
"Programul National de Ocupare (la care lucreaza in prezent Ministerul Muncii - n.red.) arata acelasi dezinteres, aceeasi mentalitate comunista de a pune ceva pe hartie, fara sa reprezinte ceva concret si util", confrom spuselor lui Hossu.
Daca in 1990 in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, raportul s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani. In prezent exista 5,3 milioane de pensionari si 4,2 milioane de salariati.
Sursa: Ziarul Financiar