La inceputul lunii martie 2020, Institutul National de Statistica (INS) a publicat raportul care cumuleaza informatiile privind costul orar al fortei de munca in trimestrul IV in anul anterior.
Astfe, potrivit INS, in trimestrul IV 2019 costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 0,27% fata de trimestrul precedent si o rata de crestere de 12,03% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Trimestrul IV 2019 comparativ cu trimestrul III 2019
Costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice comparativ cu trimestrul precedent.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in tranzactii imobiliare (7,75%), constructii (6,94%), transport si depozitare (5,94%), intermedieri financiare si asigurari (5,69%), informatii si comunicatii (5,35%).
Fata de trimestrul III 2019, cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat in invatamant (-27,85%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar).
La o distanta considerabila, cu scaderi mai relevante ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au situat si activitatile de spectacole, culturale si recreative (-3,49%), administratia publica (-2,77%), respectiv industria extractiva (-2,27%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe) (salariale) cu forta de munca a scazut cu 0,29%, iar componenta cheltuielilor indirecte) (non-salariale) a crescut cu 0,11%.
Trimestrul IV 2019 comparativ cu trimestrul IV 2018
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.
Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de invatamant (21,00%), ca efect al aplicarii prevederilor legale), respectiv in constructii (19,85%), hoteluri si restaurante (15,49%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (14,18%).
Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (6,10%), respectiv industria extractiva (6,16%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, cresterea componentei cheltuielilor directe) (salariale) cu forta de munca a fost de 12,06%, iar cea a cheltuielilor indirecte2) (non-salariale) de 11,23%
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<