"Sofer angajat la o firma de transport marfa a fost gasit decedat in camion, in Austria. Evenimentul a fost anuntat la ITM. Pentru cercetarea evenimentului ITM trimite o adresa prin care solicita firmei de transport documentele eliberate de catre autoritatile statului austriac pt decesul survenit (schite,fotografii, declaratii, martori, autorizatii, concluziile raportului de constatare medico-legala, copii emise de unitatea sanitara care a acordat asistenta medicala, copie document de cercetare la fata locului a politiei austrice) Unde trebuie sa se adreseze firma de transport in acest sens?care este termenul legal in care trebuie comunicate inspectoratului de munca documentele?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
In cazul de fata, de intocmirea dosarului de cercetare a evenimentului urmat de deces raspunde inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi are sediul social angajatorul la care era angajata victima.
In afara documentelor specifice cercetarii evenimentelor produse in Romania, dosarele de cercetare in urma carora s-au accidentat salariati romani in strainatate se vor completa cu urmatoarele anexe:
a) copii ale originalelor documentelor de cercetare emise de organele competente din tara pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, copii ale documentelor medicale de la unitatile sanitare care au acordat ingrijiri de specialitate victimei, precum si traducerea acestora in limba romana;
b) copie a contractului incheiat cu partenerul strain, din care sa rezulte cine a incheiat contractul, obiectul contractului, ce fel de lucrari se executa, pe ce durata, locul unde se executa lucrarile respective, clauzele privind securitatea si sanatatea in munca, modul in care se fac comunicarea si cercetarea evenimentelor si inregistrarea accidentelor de munca.
Conform legislatiei specifice, aceste anexe vor fi puse la dispozitia organului de cercetare de catre angajatorul la care era angajata victima.
Daca societatea respectiva nu a primit direct aceste documente, ar trebui sa le solicite, functie de situatie, de la societatea straina la care a detasat salariatii, de la societatea straina cu care a incheiat un contract de prestari servicii sau, cel mai frecvent, prin intermediul misiunii diplomatice a Romaniei din tara in care s-a produs evenimentul.
Dupa obtinerea lor, va transmite documentele respective inspectoratului teritorial.
Chiar daca nu este reglementat, inspectoratul territorial de munca ar trebui sa se implice direct in obtinerea documentelor mentionate anterior, intrucat este direct implicat in finalizarea cercetarii si, in plus, are si o mai mare autoritate in relatia cu misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate.
De retinut!
Exista termene de cercetare a evenimentelor care pot fi prelungite pana la obtinerea documentelor din strainatate.
Cheltuielile necesare traducerii in limba romana a documentelor mentionate mai sus, vor fi suportate de angajatorul la care a avut loc evenimentul.
Un raspuns valabil la data de 15.09.2021, oferit de specialistii de la
PortalSSM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<