HG 654/2021: Noile norme privind detasarea salariatilor in Romania. Obligatii catre ITM

norme detasare salariati romaniaHotararea nr. 654/2021detasare transnationalaobligatii itm detasare
HG 654/2021: Noile norme privind detasarea salariatilor in Romania. Obligatii catre ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Hotararea nr. 654/2021 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 337/2017 a fost publicata in  Monitorul Oficial nr. 611 din 18 iunie 2021.
 
Articol Unic – Normele metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 337/2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 411 din 31 mai 2017, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(2) in vederea obtinerii si transmiterii catre autoritatea solicitanta a documentelor prevazute la alin. (1) lit. d) - f), Inspectia Muncii solicita inspectoratelor teritoriale de munca efectuarea de verificari si actiuni de control cu privire la situatiile de detasare transnationala prevazute la art. 5 alin. (2) din Lege, in principal cu privire la orice nerespectare sau abuz in ceea ce priveste normele aplicabile privind detasarea transnationala, inclusiv cazurile transnationale de munca nedeclarata si de activitate independenta fictiva in materie de detasare a salariatilor.
 
2. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Art.  7 – (1) intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in anexa nr. 1, in limba romana, cel tarziu anterior inceperii activitatii.
 
3. La articolul 7, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(3) intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege transmit inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea orice modificare a elementelor prevazute in anexa nr. 1, cel tarziu in ziua producerii modificarii.
 
4. La articolul 7 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b^1), cu urmatorul cuprins:
b^1) masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta de art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege;
 
5. Dupa articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu urmatorul cuprins:
 
Art.  7^1 – (1) Notificarea prevazuta la art. 6^1 alin. (3) din Lege, al carei model este prevazut in anexa nr. 2, se transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa isi desfasoare activitatea salariatul/salariatii detasat/detasati si cuprinde in principal urmatoarele elemente:
a) institutia destinatara (inspectoratul teritorial de munca);
 
b) identitatea intreprinderii prevazute la art. 3 lit. a) din Lege;
 
c) masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta la art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege;
 
d) motivele invocate pentru aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Lege;
e) datele de identificare ale salariatului/salariatilor pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Lege;
 
f) durata, respectiv data de incepere si data de incheiere a perioadei pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Lege;
 
g) adresa/adresele locului de munca.
 
(2) Notificarea privind prelungirea detasarii, prevazuta la art. 6^1 alin. (3) din Lege, precum si orice modificare a elementelor acesteia se pot intocmi si transmite:
 
a) in format letric, prin depunere directa sau transmitere prin servicii postale sau curierat;
b) in format electronic, prin serviciul de posta electronica sau orice alte mijloace de comunicare prevazute de Lege;
 
c) prin completarea on-line a unui formular, accesibil pe o platforma unica gestionata de Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca, respectand cerintele tehnice si de autentificare.
 
(3) Modalitatea de intocmire si transmitere prevazuta la alin. (2) lit. c) se va aplica de la momentul realizarii platformei tehnice necesara completarii si gestionarii datelor si informatiilor furnizate prin intermediul formularului on-line.
 
6. La articolul 9 alineatul (3), dupa litera i) se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:
 
j) orice alte surse de informare media cu care intra in contact sau care sunt aduse la cunostinta Inspectiei Muncii si/sau inspectoratului teritorial de munca
 
7. Dupa articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu urmatorul cuprins:
 
Art.  14^1 – (1) in situatia prevazuta la art. 5 alin. (1) lit. c) din Lege, in cazul in care salariatul, care a fost pus la dispozitia intreprinderii utilizatoare, isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui alt stat membru, altul decat Romania, in contextul prestarii transnationale de servicii prin aplicarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) din Lege de catre intreprinderea utilizatoare, salariatul este considerat a fi detasat pe teritoriul respectivului stat membru de catre agentul de munca temporara cu care acesta se afla intrun raport de munca.
 
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), intreprinderea utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei are obligatia de a informa agentul de munca temporara care a pus la dispozitie salariatul, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii pe teritoriul respectivului stat, si de a notifica inspectoratul teritorial de munca, cel tarziu in ziua anterioara detasarii salariatului pe teritoriul respectivului stat membru.
 
8. Dupa articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 20, cu urmatorul cuprins:
 
Art.  20 – Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
 
9. Anexa se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezenta hotarare.


10. Dupa anexa nr. 1 se introduce o noua anexa, anexa nr. 2, al carei cuprins este prevazut in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.


 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

Aplicati corect modificarile recente aduse de Legea nr. 72/2022?


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
norme detasare salariati romaniaHotararea nr. 654/2021detasare transnationalaobligatii itm detasare

Data aparitiei: 22 Iunie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


HG 654/2021: Noile norme privind detasarea salariatilor in Romania. Obligatii catre ITM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]