Avantajul sub forma atribuirii de catre angajator a optiunii sau a dreptului pentru cumparare de actiuni personalului salarizat a fost conceput la origine drept un mijloc de asociere a dezvoltarii societatii cu o buna gestiune a sa. Mecanismul presupunea cresterea interesului propriului personal pentru o gestiune mai buna a resurselor societatii si, implicit, dezvoltarea acesteia.
Societatile care utilizeaza acest plan pentru a remunera anumiti salariati urmaresc un dublu obiectiv: pe de o parte, de a profita de o fiscalitate avantajoasa, iar pe de alta parte, motivarea si fidelizarea actualilor salariati, dar si atragerea in vederea angajarii a altora tot atat de buni.
Legislatia romana defineste stock options plan drept un program initiat in cadrul unei societati comerciale ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, prin care se acorda angajatilor acestei societati comerciale dreptul de a achizitiona un numar determinat de actiuni emise de societatea respectiva la un pret preferential.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Mecanismul optiunilor de actiuni ("stock options") se poate descompune in trei etape succesive:
1) atribuirea/ acordarea - societatea atribuie beneficiarului, de obicei un salariat al societatii, dreptul de a dobandi un anumit numar de actiuni la un pret prestabilit. in cazurile cele mai intalnite, beneficiarii dreptului de optiune au la dispozitie o perioada limita pentru exercitarea optiunii de cumparare; pentru actiunile dobandite de catre persoanele fizice in cazul programului stock option plan, pretul de cumparare va fi reprezentat de pretul preferential la care se pot adauga costurile generate de operatiunea de cumparare;
Potrivit modificarilor aduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2011, din punct de vedere al asigurarii deductibilitatii cheltuielilor la calculul impozitului pe profit, vor deductibile doar elemente similare cheltuielilor cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri la momentul acordarii efective a beneficiilor daca acestea sunt supuse impozitului pe salarii. Regula generala nou introdusa stabileste ca acele cheltuieli cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in actiuni vor fi considerate cheltuieli nedeductibile.
2) exercitarea optiunii - beneficiarul dreptului hotaraste sa-si exercite dreptul de a cumpara (dobandi) actiunile ce fac obiectul dreptului;
3) cesiunea sau vanzarea - beneficiarul decide sa-i vanda actiunile dobandite - sau pastrarea actiunilor, caz in care salariatul fie ca este convins de o crestere in timp a valorii actiunilor, fie
considera ca dividendele produse vor fi superioare castigului din cesiunea actiunilor.
Castigurile susceptibile a fi considerate avantaje in cadrul acestor planuri de actiuni pot fi:
1) la momentul achizitiei actiunilor sau a exercitarii dreptului atribuit - in acest caz, castigul corespunde diferentei intre valoarea pe piata a actiunilor la data exercitarii optiunii si pretul lor de achizitie prestabilit cu ocazia acordarii dreptului de optiune; pentru fidelizarea salariatilor sau pentru recompensarea lor pretul prestabilit va fi intotdeauna inferior celui reprezentat de valoare nominala a actiunilor la momentul acordarii dreptului.
Potrivit prevederilor Codului fiscal, avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul angajarii si, implicit, la momentul acordarii sunt venituri neimpozabile.
2) la momentul cesiunii sau vanzarii actiunilor cumparate - in acest caz, castigul de capital corespunde diferentei intre pretul de vanzare al actiunilor si valoarea lor pe piata la momentul exercitarii dreptului de optiune; in cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuat cu comisioanele datorate si se impoziteaza potrivit capitolului 5 - Venituri din investitii din Codul fiscal.