OUG 94/2011 privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economici si HG 101/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice privind infiintarea,organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare, cuprind prevederi referitoare la efectuarea inspectiei-economico financiare.
Atentie la faptul ca inspectia economico-financiara la operatorii economici de regula preceda inspectia fiscala.
Care sunt criteriile pe baza carora sunt selectati operatorii economici care urmeaza a fi supusi actiunii de inspectie economico-financiara,utilizandu-se analiza de risc.
"Selectarea operatorilor economici ce urmeaza a fi inclusi in programele proprii de activitate se face folosindu-se analiza de risc, in principal pe baza urmatoarelor criterii:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul HR-istului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
a) importanta operatorului economic (regionala, locala);
b) situatia economico-financiara (inclusiv, dar nelimitandu-se la pierderi, arierate, creante);
c) facilitati acordate (inclusiv, dar nelimitandu-se la subventii/transferuri, credite interne si externe cu garantia statului);
d) raportarea si indeplinirea indicatorilor economico-financiari aprobati prin bugetele de venituri si cheltuieli;
e) perioada de la precedenta verificare de aceeasi natura si cu aceleasi obiective si pana la implinirea termenului de prescriptie;
f) solicitari ale unor institutii/autoritati publice."
Atentie la faptul ca dreptul organului de inspectie economico-financiara de a stabili obligatii in sarcina operatorilor economici se prescrie in termen de 5 ani de la incheierea exercitiului financiar, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
Dreptul de a stabili obligatii, dupa caz, in sarcina operatorilor economici controlati se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
Termenul de 10 ani curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Art.10 alin. (1) din OUG 94/2011 mentioneaza urmatoarele:
"(1) Inspectia economico-financiara se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii in sarcina operatorilor economici.
(2) Perioada supusa inspectiei economico-financiare incepe de la sfarsitul perioadei precedentei verificari de aceeasi natura si cu aceleasi obiective, in conditiile mentionate alin. (1).
3) In situatia in care se constata abateri de la legalitate, care provin din exercitiile financiare anterioare celor verificate si care nu au facut obiectul unui control anterior, perioada supusa inspectiei economico-financiare se poate extinde si asupra acestora, in conditiile alin. (1)."
Astfel, din cele mentionate anterior, nu este precizat intervalul de timp la care se pot efectua activitatile de inspectie economico-financiara, doarece acestea se desfasoara pe baza unor criterii de selectie, utilizandu-se analiza de risc.
Raspuns oferit de expertul contabil Gabriela Ilicea pentru www.portalcontabilitate.ro