Avizul de angajare pentru lucratori sezonieri se elibereaza angajatorului in vederea incadrarii in munca a unui strain cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata determinata, pentru a presta o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor. In cuprinsul avizului de angajare pentru lucratori sezonieri se mentioneaza durata preconizata a contractului individual de munca.
Mai multe noutati despre:
- Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata incepand cu 1 iulie 2024
- Angajarea cetatenilor ucraineni fara obligativitatea obtinerii vizei de lunga sedere pana la 4 martie 2025
- Impozitul pe venit si contributii sociale de la 1 iulie pentru angajatii cu salariul minim... in Lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR”, detalii AICI >>>
Conditiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri sunt urmatoarele:
i) Angajatorul intentioneaza sa incadreze in munca un strain cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata determinata, pentru a presta o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor. Lista sectoarelor ce cuprind activitati care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor se stabileste, prin raportare la Clasificarea activitatilor din economia nationala, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne.
Dovada indeplinirii acestei conditii se face prin prezentarea de catre angajator a copiei ofertei ferme de angajare, care sa precizeze, in acord cu dispozitiile Codului muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil:
a) locul si felul muncii;
b) durata contractului;
c) salariul si periodicitatea platii acestuia;
d) programul de lucru pe saptamana sau luna;
e) durata tuturor concediilor platite;
f) data inceperii activitatii, daca este posibil;
g) alte conditii de munca relevante.
ii) Strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de pregatire profesionala, experienta in activitate sau autorizare prevazute de legislatia in vigoare pentru ocuparea acelui loc de munca.
Dovada indeplinirii acestei conditii se face prin prezentarea de catre angajator a urmatoarelor documente:
a) curriculum vitae al strainului;
b) documentul de autorizare prevazut de lege, atunci cand este cazul.
In cazul in care angajatorul intentioneaza sa asigure, fara plata, cazarea lucratorului sezonier, cererea pentru eliberarea avizului de angajare trebuie sa fie insotita de decla ratia autentificata a angajatorului privind asigurarea conditiilor de cazare de natura sa asigure un nivel de trai adecvat pentru strainul in cauza pentru toata durata sederii preconizate, la care se anexeaza documentul care atesta ca angajatorul este titularul dreptului de proprietate sau de folosinta a locuintei din Romania unde urmeaza a fi asigurata cazarea.
In cazul in care angajatorul intentioneaza sa asigure, contra cost, conditii de cazare de natura sa asigure un nivel de trai adecvat lucratorului sezonier, cererea pentru eliberarea avizului de angajare trebuie sa fie insotita de un contract de inchiriere care sa faca dovada ca strainul in cauza dobandeste dreptul de folosinta a unei locuinte pe teritoriul Romaniei pentru toata durata sederii preconizate, in schimbul platii unei chirii, al carei cuantum nu este excesiv in raport cu salariul net prevazut in oferta ferma de angajare si cu calitatea cazarii, si care nu este retinuta automat din salariu...mai multe in Lucrarea
„Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR”, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare minori. Repausul saptamanalIntrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cumul CIM. Baza de calcul CAS. Contract de mandatIntrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<