3,4 milioane de persoane muncesc la negru. De ce ar putea studiul BNS sa nu fie valid

06 Iulie 2011
06 Iulie 2011
contract de muncamunca la negruevaziune fiscala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, considera ca studiul BNS privind munca la negru a peste 3,4 milioane de persoane este "profund orientat politic si inconsistent din punct de vedere stiintific".

Studiul arata ca aproximativ 3,4 milioane de persoane din Romania sunt ocupate informal sau se afla in sectorul informal, ceea ce inseamna ca aceste persoane lucreaza integral sau partial la negru, in aceasta categorie fiind incluse si persoanele ocupate pe cont propriu in agricultura sau in gospodarii individuale, care nu platesc taxa si nu realizeaza schimburi fiscale.

In acelasi timp, circa un milion din cele 3,4 milioane de persoane care lucreaza la negru, nu stiu ca ar putea beneficia de asigurare medicala si pensie daca ar fi platite contributiile sociale in urma contractului de munca.

Asa cum a declarat ministrul Lazaroiu, studiul nu are fundament stiintific dat fiind faptul ca in totalul de 3,4 milioane de persoane s-a considerat ca intra si "persoanele din gospodarii de subzistenta, adica oameni din mediul rural care cultiva pentru propriul consum. Dupa toate standardele internationale acestia nu pot fi inclusi in «munca la negru», daca nu vand mai mult de 50% din productia din gospodarie". Ministrul a mai adaugat ca cei care au realizat studiul ar fi trebuit sa constate si ca inainte de criza in sectorul informal non-agricol se regaseau pana in 1,1 milioane de persoane si ca in perioada in care a fost realizat studiul, in acelasi sector se situeaza doar 832.000 de persoane.

In acest sens, acesta a mai adaugat ca se discuta astfel despre "o contractie a sectorului informal pe timpul crizei, lucru firesc avand in vedere ca pe timp de recesiune nu doar sectorul formal scade, ci si cel informal".

A fost amintit si faptul ca noul Cod al muncii a dus la o crestere a securitatii pe piata muncii, printr-o rata semnificativ mai mare a contractelor de munca inregistrate, de la 1 mai si pana acum fiind semnalate circa 600.000 de contracte de munca noi.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]