Coronavirus a adus modificari importante in campul muncii, iar telemunca a ajuns sa faca parte din normalitate. Astfel, ceea ce pana in 2020 era doar un caz special al contractului de munca a devenit o forma obisnuita de desfasurare a relatiilor dintre angajator si salariati, cu reglementari noi, obligatii noi, dar si cu o multime de probleme practice noi.
Ce prevederi trebuie sa contina contractul de telemunca 2021?
Puteti folosi pentru incheierea CIM semnatura electronica?
Cum ii instruiti pe telesalariati pe linie
SSM?
Cum le monitorizati activitatea si timpul de lucru?
Pot telesalariatii sa presteze ore suplimentare?
Intrebarile acestea sunt foarte importante. Neglijarea lor duce la incalcari ale legii. si, implicit, la amenzi, care nu sunt deloc mici.
De exemplu, simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim detelemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei!
Webinarul va ofera explicatii clare si utile privind modul cum trebuie inteleasa si aplicata legislatia in vigoare, informatii in premiera despre un nou proiect de directiva europeana, precum si numeroase studii de caz!
Aspecte practice telemunca
Intrebare 1: Ca efect al OUG nr. 36/2021, in cazul telesalariatului nu mai este necesara mentionarea locului muncii. Are importanta daca lucreaza din Romania sau din alta tara?
Raspuns: Da. In lipsa documentului portabil A1, angajatorul roman trebuie sa se inregistreze in statul in care salariatul presteaza activitate, sa declare si sa plateasca contributii sociale in acest stat, conform legislatiei care se aplica in statul respectiv.
Intrebare 2: Putem preciza in contract ca salariatul isi poate desfasura activitatea in regim de telemunca, 2-3 zile pe saptamana, cu singura obligatie de a anunta prin e-mail ca in ziua respectiva lucreaza de acasa? Detalii AICI >>>
Raspuns: Nu. In acest caz, riscati o amenda de 5.000 de lei. Eplicatii complete pe aceasta speta vor fi furnizate in cadrul webinarului.
Intrebare 3: Cum realizam instruirea SSM a lucratorilor digitali?
Raspuns: Instruirea SSM se poate realiza si online. Dar, pe langa Legea SSM nr. 319/2006, va trebui sa tineti cont si de reglementarile specifice din HG nr. 1028/2006 privind cerintele minime de sanatate si securitate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Pentru a participa la webinar, NU trebuie sa iesiti din casa!
Imediat dupa confirmarea platii, veti primi prin e-mail un username si o parola cu care, in data de
26 noiembrie, la ora 15.00,
DETALII AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<