Comisia Europeana crede ca ar trebui sa lucram si dupa ce ne pensionam. Voi ce credeti?

27 Februarie 2012
27 Februarie 2012
Imbatranire activapiata munciipensionaricomisia europeanasondaj locuri de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Pana la ce varsta ar trebui sa continuam sa lucram? Ce pot face autoritatile pentru ca piedicile intalnite de varstnici pe piata muncii sa fie eliminate? Iata doar cateva dintre concluziile Comisiei Europene care considera ca barierele in calea participarii pe piata muncii pentru persoanele varstnice sunt, in principal: lipsa de instruire, lipsa de flexibilitate a programului de lucru, in sensul reducerii graduale a numarului de ore lucrate, precum şi percepţiile negative din partea angajatorilor. Opinia generala a fost ca varsta de pensionare ar trebui sa fie egala pentru barbaţi şi femei, dar fara impiedicarea indivizilor sa lucreze dincolo de varsta de pensionare, daca doresc.

in ceea ce priveste asteptarile oamenilor cu privire la finalul carierei, majoritatea respondenţilor (70%) au declarat ca aşteapta sa fie capabili sa lucreze pana in jurul varstei de 60 de ani. S-a inregistrat in schimb un dezacord general cu privire la mentinerea unei varste de pensionare diferite pentru barbaţi şi femei. Majoritatea persoanelor chestionate au respins ideea unei varste de pensionare mai mari pentru femei ca urmare a faptului ca acestea trebuie sa ia pauze de cariera pentru a avea grija de copii (81%) sau pentru ca femeile traiesc mai mult (83%). Cu toate acestea, 62% dintre respondenti nu sunt de acord nici cu o varsta de pensionare mai mica pentru femei.

intrebati daca oamenii ar trebui sa aiba posibilitatea sa continue sa lucreze dincolo de varsta oficiala de pensionare, 61% dintre cei chestionati au fost de acord cu aceasta idee, iar 33% s-au pozitionat la polul opus. Au existat diferenţe mari la nivel de state: 93% dintre respondenţii din Danemarca şi 91% in Ţarile de Jos au raspuns ca oamenii ar trebui sa poata sa lucreze in continuare, iar 71% dintre persoanele chestionate din Grecia şi 66% in Slovenia au considerat ca oamenii ar trebui sa renunte la cariera cand ajung la varsta de pensionare.

Totusi, concluziile sondajului arata ca 54% dintre respondenti nu ar dori sa mai lucreze dupa ce au iesit la pensie. De asemenea, 65% ar sustine si varianta de a combina un job part-time cu o pensie partiala ca alternativa la o pensionare completa.

Sondajul a fost realizat in perioada septembrie-noiembrie 2011, in contextul Anului European al imbatranirii Active si Solidaritatii intre Generatii si se bazeaza pe raspunsurile a 31,280 de persoane din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum si altor cinci tari (Croatia, Macedonia, Islanda, Norvegia si Turcia).

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]