"Un potential angajat a prezentat o decizie de pensie militara (pensie anticipata partial Legea 223/2015 art 18 lit. b) -sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara..). 1. Avand in vedere art cu care a fost pensionat are dreptul sa lucreze cu contract de munca norma intreaga in sectorul privat? 2. I se va sista plata pensiei daca se va angaja cu contract de munca in cadrul societatii noastre?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2550
Raspunsul specialistilor:
Asa cum ati mentionat, pensiile militare de stat sunt reglementate de Legea nr.223/2015, act normativ care reglementeaza distinct acest aspect fata de prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.
Astfel, facem precizarea ca potrivit art. 76 din Legea nr.223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiaza de pensie de serviciu;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii beneficiari ai unei pensii de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmas, prevazuti la art. 48 lit. a) si b).
Totodata, la art. 14 din legea precitata se reglementeaza ca in sistemul pensiilor militare de stat se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmas,
iar in intelesul art 15 din aceeasi lege, pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limita de varsta;
b) anticipata;
c) anticipata partiala.
Se observa astfel ca pensia anticipata partiala este reglementata la art. 18 ca pensie de serviciu, fiind distincta de pensia de invaliditate si cea de urmas.
Asa cum am mentionat, art. 76 sus-citat reglementeaza categoriile de persoane care pot cumula pensia obtinuta in sistemul militar cu veniturile pentru care asigurarea este obligatorie, iar din analiza dispozitiilor art. 15 observa ca pensia anticipata partiala este considerata tot pensie de serviciu.
In considerarea acestor aspecte, apreciem ca aceasta norma vizeaza strict ipoteza expres reglementata si stabileste tipurile de pensionari care pot cumula pensia in situatia data, respectiv in situatia in care acestia desfasoara activitati pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, cu veniturile astfel obtinute.
Prin urmare, intrucat la stabilirea dreptului de a cumula pensia de serviciu cu veniturile din salarii nu se face distinctie intre tipurile de pensie de serviciu, apreciem ca este permis cumulul pensiei anticipate partiale cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, respectiv din CIM in sectorul privat.
2. Totodata, in cuprinsul art. 72 din Legea nr.223/2015 nu este reglementat ca si cauza de suspendare a platii pensiei anticipate partiala desfasurarea de catre titularul acesteia a unor activitati din care obtine venituri realizate din activitati dependente, cum sunt cele aferente activitatii desfasurate in baza unui CIM, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
In concluzie, norma nu poate fi extinsa la situatii nereglementate, caz in care apreciem ca in situatia expusa dispozitiile art. 72 din Legea nr.223/2015 nu sunt incidente, pensia anticipata partiala nefiind suspendata ca urmare a cumularii cu veniturile obtinute din salarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<