700.000 de locuri de munca neocupate. Ce masuri ia Comisia Europeana

bonuri valorice pentru formarelocuri de muncasectorul TICcomisia europeanatelecomunicatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Comisia a lansat la Davos, impreuna cu intreprinderile din sectorul informaticii si al telecomunicatiilor, un apel la actiune pentru combaterea decalajului in materie de competente si locuri de munca din Europa     

In sectorul TIC exista in prezent 700 000 de locuri de munca neocupate, in timp ce Europa se confrunta cu o scadere a competitivitatii. Numarul de locuri de munca din sectorul digital este in crestere (cu 3% anual in timpul crizei), insa numarul absolventilor de studii informatice si al specialistilor din domeniul TIC se diminueaza. Tinerii au nevoie de fapte, nu de vorbe, iar companiile care desfasoara activitati in Europa au nevoie de personal competent, in caz contrar fiind nevoite sa isi mute operatiunile in alte locuri.

Comisia a adresat vineri, 25 ianuarie, companiilor, guvernelor, cadrelor didactice, partenerilor sociali, furnizorilor de servicii de ocupare a fortei de munca si societatii civile un apel la actiune, pentru a-si uni fortele intr-un efort masiv de inversare a tendintelor. Tinerii din Europa trebuie sa dispuna de instrumentele necesare pentru a urma o cariera in domeniul digital sau pentru a crea locuri de munca in calitate de intreprinzatori.
    
Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene, a declarat: "Deficitul in materie de competente in domeniul tehnologiilor digitale este tot mai mare, la fel ca numarul persoanelor fara loc de munca. Pentru a umple acest gol este nevoie ca guvernele si companiile sa-si uneasca eforturile. Sectorul TIC este noul pilon principal al economiei din Europa; impreuna, putem evita o generatie de sacrificiu si o Europa necompetitiva. Astept asadar angajamente concrete din partea companiilor si voi adresa aceeasi solicitare tuturor celor cu care ma voi intalni. Comisia isi va indeplini partea sa de misiune, insa nu putem face totul singuri: companiile, partenerii sociali si cadrele didactice - inclusiv la nivel national si regional - trebuie sa ne fie alaturi."
    
Comisia va centraliza angajamentele exprimate cu privire la crearea de locuri de munca, stagii, centre de formare profesionala, finantare pentru intreprinderile nou-infiintate, programe online gratuite de formare universitara si altele. Companii precum Nokia, Telefónica, SAP, Cisco, HP, Alcatel-Lucent, Randstad, ENI, Telenor Group, ARM, precum si comunitatea CIO, CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) si Digital Europe se numara printre primii actori care s-au angajat sa actioneze. in 4 si 5 martie, pe baza angajamentelor primite de la partenerii sai, Comisia va anunta, in cadrul unei conferinte de mare anvergura, lansarea unei mari coalitii pentru competente si locuri de munca in domeniul digital. La eveniment pot participa toti cei care doresc sa sprijine activ aceasta cauza comuna.

Suntem in cautarea unei colaborari active in domenii precum formarea profesionala coordonata de intreprinderi, sprijinirea mobilitatii lucratorilor, certificarea competentelor, imbunatatirea programelor scolare si universitare, sensibilizarea opiniei publice si crearea unui mediu propice intreprinzatorilor de care sa poata beneficia intreprinderile nou‑infiintate.
    
O modalitate concreta de actiune ar putea fi reprezentata de asa-numitele bonuri valorice pentru formare. Modelele de succes bazate pe astfel de bonuri, initiate de Germania si Spania, au oferit locuri de munca pentru 60-70% dintre cei 20 000 de participanti; aceasta idee ar putea fi reluata si dezvoltata la scara europeana.

Un alt element esential al coalitiei va fi sprijinirea mobilitatii. Asistenta in acest domeniu se va materializa probabil sub forma unor cursuri de limba engleza care sa faciliteze mobilitatea persoanelor fara loc de munca si a certificarii standardizate a competentelor, prin intermediul unui cadru de competente TIC modificat, care va fi disponibil in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Ca semn de recunoastere a potentialului pe care il au intreprinderile nou-infiintate in ceea ce priveste crearea de locuri de munca, Comisia a mai lansat Startup Europe, o platforma unica de instrumente si programe care le acorda sprijin cetatenilor doritori sa creeze si sa dezvolte noi intreprinderi web.

Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bonuri valorice pentru formarelocuri de muncasectorul TICcomisia europeanatelecomunicatii

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

700.000 de locuri de munca neocupate. Ce masuri ia Comisia Europeana Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]