Vesti bune in ceea ce priveste piata muncii din Romania, in contextul in care multi dintre angajatori considera ca 2023 va fi un an prosper. Aproape doua treimi (65%) dintre companiile din Romania se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri, in 2023, iar sapte din zece entitati (68,3%) estimeaza ca vor incheia acest an cu echipe mai mari.
Aceste informatii au fost dezvaluite de ANIS Sentiment Survey, care au realizat un sondaj derulat in premiera de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, citat de
Agerpres.
Asadar, doar 4,8% dintre cei chestionati preconizeaza o scadere a veniturilor, in acest an, in timp ce 30,2% se asteapta la o cifra de afaceri similara cu cea din 2022.
Aproape 70% dintre companii cred ca vor incheia anul cu o echipa mai mare
Studiul arata ca 68,3% dintre companii estimeaza ca vor finaliza 2023 cu o echipa mai mare decat in 2022, in timp ce 22,2% inca nu stiu in ce masura vor disponibiliza sau angaja in acest an. La polul opus se afla 9,5% dintre respondenti, care afirma ca vor avea o reducere a echipei din Romania.
In 2023, 61,9% din totalul celor intervievati apreciaza ca investitiile clientilor in proiecte IT vor creste, iar 38,1% estimeaza o scadere la acest nivel.
"Pe de o parte, aceste rezultate ne bucura pentru ca demonstreaza faptul ca nu se intrevede o criza la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de alta parte, o buna parte dintre membrii nostri exprima un anumit grad de precautie in acest an, atat in ceea ce priveste veniturile, cat si predictibilitatea proiectelor la care lucreaza. Un singur indicator este cert in aceasta perioada: peste 60% dintre companii vor sa angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialisti, existent deja si perpetuat de la un an la altul. Speranta noastra, ca asociatie patronala, este ca acest sentiment de precautie sa fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei si, la final de 2023, dupa ce tragem linie, bilantul sa arate foarte bine", potrivit Corinei Vasile, director executiv ANIS.
Mentionam ca la sondajul ANIS au participat aproape 50% dintre companiile membre ale Asociatiei, dintre acestea 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifra de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri intre 3 milioane euro si 20 milioane euro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<