"Va rugam sa ne precizati modul de declarare a diurnei in D112 pentru un angajat care pleaca in delegatie in 20.01.2023 si se intoarce in data de 28.02.2023. In ce luna se va declara diurna in D112? La data primirii decontului, adica in luna februarie 2023, sau lunar proportional cu numarul de zile al fiecarei luni?"
Raspunsul specialistului:
In raport cu declararea veniturilor aferente deplasarii salariatilor, potrivit OPANAF 165/2023 care aproba Instructiunile de completare a Declaratiei 112 aplicabile incepand cu declararea veniturilor aferente lunii ianuarie 2023, acestea vor face obiectul declararii in Sectiunea E.3 din Anexa nr. 1.2 – asigurat, la urmatoarele randuri, in functie de institutia care a stat la baza deplasarii, respectiv delegare, detasare, detasare transnationala sau mobilitate:
- Randul 8 „Total venit brut, din care:” - se completeaza, cu suma reprezentand venitul brut realizat, potrivit legii si care reprezinta suma totala a veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (4^1) din Codul fiscal.
- Randul 8.2.”Venituri asimilate salariilor, din care:” – se completeaza cu sumele reprezentand venituri asimilate salariilor.
- Randul 8.2.1. „Indemnizatii de delegare impozabile” – se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codului fiscal.
- Randul 8.2.2. „Indemnizatii de detasare impozabile” – se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.3. „Indemnizatii specifice detasarii translationale impozabile” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specific detasarii transnationale impozabile, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.2.4. „Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate impozabile” - se completeaza cu sumele reprezentand prestatii suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, respectiv cu partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit in Codul fiscal.
- Randul 8.4. „Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (4^1) din Codul fiscal, din care:” – se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (4^1) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.1. „Indemnizatii de delegare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.2. „Indemnizatii de detasare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.3. „Indemnizatii specifice detasarii transnationale neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal” - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specifice detasarii transnationale care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.4. „Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile, conform art. 76 alin. (2) si alin. (4^1) lit. a) din Codul fiscal”- se completeaza cu suma reprezentand prestatii suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, care se incadreaza in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) si, dupa caz, alin. (4^1) din Codul fiscal.
Indemnizatia de delegare (diurna) reprezinta venit impozabil potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal doar pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit la 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie prin HG 714/2018, respectiv HG 518/1995, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Partea care depaseste acest plafon este asadar supusa impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii, fiind cuprinsa in venitul brut din salarii si asimilate salarii si pe cale de consecinta inclusa in statul de salarii.
Indemnizatiile de delegare impozabile
In cazul analizat in ceea ce priveste indemnizatiile de delegare impozabile primite pe perioada delegarii in alta localitate, in Romania si in strainatate, devin incidente dispozitiile art. 76 alin. (6) din Codul fiscal. Potrivit acestora, indemnizatiile de delegare impozabile vor reprezenta venituri aferente lunii in care se aproba decontul.
Impozitul pe salarii aferent acestor venituri considerate asimilate salariilor in vederea impunerii se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, in functie de termenul de plata al impozitului pe salarii si al contributiilor sociale obligatorii la care este supus angajatorul.
Pe cale de consecinta, si obligatiile de declarare in Declaratia 112 a indemnizatiei de delegare (diurnei) impozabile, cat si a celei neimpozabile vor urma aceeasi regula, fiind corelate cu luna in care se aproba decontul. Declararea sumelor reprezentand indemnizatiile de delegare sunt individualizate la randurile 8.4.1 si 8.2.1 pentru partea neimpozabila si, respectiv impozabila, fiind cuprinse si la randurile superioare de total 8., 8.2, 8.4, conform celor detaliate mai sus.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<