Munca suplimentara
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal prevazuta la art. VI.1. alin. (1) este munca suplimentara si nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii ori inlaturarii consecintelor unui accident.
La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara 240 de ore pe an de persoana. Ceea ce depaseste acest numar de ore necesita acordul sindicatului.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia, cu salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 30 de zile, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu de 100% din salariul de baza individual.
Munca de noapte
Pentru salariatii al caror program de lucru se desfasoara in timpul noptii, durata timpului de munca este mai mica cu o ora decat durata timpului de munca prestata in timpul zilei, fara diminuarea salariului de baza si a vechimii in munca, daca se efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte.
Prevederile alin. (1) nu se aplica salariatilor care lucreaza la locuri de munca cu conditii deosebite, unde durata timpului de munca este mai mica de 8 ore.
In unitatile cu locuri de munca unde procesul muncii este neintrerupt sau unde conditiile muncii il impun, programul de lucru din timpul noptii poate avea o durata egala cu a celui din timpul zilei. Munca prestata in timpul noptii in cadrul unui asemenea program se plateste cu un spor de 25% din salariul de baza, daca se efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte.
Se considera munca desfasurata in timpul noptii munca prestata in intervalul cuprins intre orele 22,00-6,00 cu posibilitatea abaterii, in cazuri justificative, cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite.