Documentatia necesara obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului este diversa, tinand cont de variatele situatii practice ce pot fi intalnite.
Prin urmare, pentru a avea o vedere de ansamblu asupra actelor necesare, trebuie sa tinem cont de prevederile OUG 111/2010, asa cum a fost concretizat in Normele metodologice de aplicare.
Daca sunteti in postura unui angajator al carui salariat solicita acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, trebuie sa cunoasteti urmatoarele aspecte legate de documentatia necesara:
Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt necesare:
- cerere;
- copia actului de identitate al solicitantului;
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie;
- certificatele de nastere ale copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006.
Copiile documentelor de stare civila amintite trebuie certificate pentru conformitate cu originalul;
- acte doveditoare care sa ateste realizarea veniturilor si nivelul acestora.
Ca angajator trebuie sa fiti pregatit sa eliberati urmatoarele documente salariatilor care doresc sa solicite indemnizatie pentru cresterea copilului:
- dovada din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii;
In cazul persoanelor care realizeaza venituri profesionale neimpozabile, dovezile se elibereaza de autoritatile competente.
- adeverinta eliberata in calitate de platitor al indemnizatiei de maternitate sau a altor tipuri de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari;
- dovada din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
- dovada tradusa si legalizata, care sa ateste realizarea de venituri profesinale pe baza unor contracte individuale de munca in strainatate, conform acordurilor bilaterale.
Potrivit dispozitiilor OUG 124/2011, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea drepturilor privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, beneficiarii au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.