Intrebare:
In ce masura, prin lege, angajarea unui absolvent de invatamant superior constituie stagiu in primele 6 luni de la incheierea contractului de munca?
Raspuns:
Potrivit art. 83 alin. (1) din Legea 76/2002 , angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii (art. 82 din Legea 76/2002 ).
Pana la momentul adoptarii Legii 40/2011 stagiul era reglementat pentru anumite profesii, in special cele liberale. Odata cu modificarea Codului muncii stagiul se generalizeaza. Astfel, potrivit art. 31 alin. (5) din Codul muncii, republicat, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
Modalitatea de efectuare a stagiului se reglementeaza prin lege speciala, potrivit art. 31 alin. (6) din Codul muncii , republicat. Pana la acest moment o astfel de lege speciala care sa reglementeze modalitatea in care se efectueaza stagiul nu a fost adoptata.
Apreciem ca in privinta angajarii acestor absolventi aceasta se va putea realiza numai in conditiile legii speciale de care face vorbire art. 31 alin. (6) din Codul muncii, republicat.