Anul acesta ne-am confruntat cu totii cu perioade extrem de dificile in domeniul legislatiei muncii. Ne-am repliat in masura in care am avut parghiile necesare, forta necesara si incredere suficienta. Asa cum am invatat si din trecut, o perioada de criza se poate dovedi si o trambulina pentru o viitoare perioada de inflorire, crestere, dezvoltare.
Daca ar fi sa luam cu noi pentru 2021 o lectie din acest an, aceasta ar fi: ca reusim sa transformam lucrurile daca ne unim puterile, daca alegem sa comunicam deschis, rapid, eficient. Daca avem obiective autentice, daca transmitem aprecierile noastre angajatilor si colaboratorilor, daca alegem sa aplicam rapid si eficient reglementarile legii.
Somajul tehnic si telemunca au fost doua schimbari majore pentru angajatori si angajati in acest an. Acolo unde a fost posibil si concedierile nu au fost obligatorii, s-a apelat de catre multi angajatori la masura de
somaj tehnic sprijinit de stat. Nenumarate alte companii si-au trimis angajatii sa lucreze in regim de telemunca.
In 2021 este foarte posibil sa continue masura muncii de acasa, iar telemunca va fi o parte fireasca din programul celor mai multe firme. Noi schimbari se vor face si din partea managerilor HR care au in sarcina sa reorganizeze, in functie de activitatea firmei si de fiecare departament in parte, modalitatea in care se va desfasura munca (program flexibil, in ture, telemunca, timp redus etc.).
Lipsa de predictibilitate legislativa a fost si anul acesta un impediment, insa o rezolvare a venit, pentru foarte multe firme, din mediul digital. Redirectionarea unor linii de produse si implementarea unor tehnologii digitale a facut ca multe afaceri sa supravietuiasca si in pandemie. Mai mult, informarea corecta si rapida
prin intermediul a nenumarate ghiduri, lucrari de specialitate si prin sfatul specialistilor de legislatia muncii a ajutat semnificativ la mentinerea angajatorilor pe linia de plutire si chiar la succesul unor firme in plin an de criza.
Cum aplicam corect masurile privind somajul tehnic? E telemunca un avantaj pe termen lung? Ce masuri luam acum, chiar si pe final de an, pentru un 2021 fara crize majore? Cum ne reorganizam activitatea? Ce masuri trebuie sa vizeze angajatii si ce i-ar putea ajuta cel mai mult pe angajatori? Care sunt modificarile de care sa tinem cont pe viitor? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care va pot ajuta sa planificati macar urmatoarele sase luni pentru o stabilitate a firmei.
In prezent, nu ne putem gandi decat la ce putem folosi din acest an pentru a avea un 2021 in care sa gestionam mai eficient provocarile si sa trecem mai usor peste obstacole. Asa cum arata estimarile actuale, replierea economica se va face treptat, dar sigur, iar evolutia pozitiva a elementelor financiare va fi un traseu cert.
Incheiem acest an cu incredere intr-un an mai linistit si mai bun din toate punctele de vedere, cu speranta ca ceea ce ne propunem acum se va infaptui in lunile urmatoare si ca o colaborare extinsa, cu ajutorul specialistilor, ne va ajuta sa depasim ceea ce a fost greu anul acesta.
Sa aveti sarbatori de iarna line, cu multa sanatate si cu forta necesara pentru a privi cu speranta catre un viitor senin! Craciun fericit!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<