La Curtea Constitutionala au fost inaintate, de la doua instante diferite, Cluj si Brasov, doua actiuni cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Custea constata ca dispozitiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5% se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.
Dupa intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 107/2010, autoritatile publice competente au interpretat textul acestei ordonante de modificare a Legii nr. 95/2006, in sensul in care contributia de asigurari de sanatate se datoreaza asupra intregului venit realizat din pensie, si nu doar asupra diferentei rezultate din scaderea sumei de 740 de lei din cuantumul pensiei, ceea ce apare ca fiind inechitabil prin prisma sarcinii fiscale pe care beneficiarii pensiilor de peste 740 de lei trebuie sa o suporte. Potrivit dispozitiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pensionarii ale caror venituri depasesc 740 de lei datoreaza o contributie de 5,5% aplicata asupra acestor venituri, aplicarea cotei de 5,5% se face numai pentru veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Astfel prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie mai mica de 740 de lei.
Veniturile realizate din pensii sunt supuse impozitului pe venit, insa acest impozit nu vizeaza intregul cuantum al pensiei, intrucat art. 69 din Codul fiscal stabileste venitul impozabil lunar din pensii ca suma rezultata din deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica. Este de dorit ca asupra veniturilor din pensie sistemul de calcul al impozitului pe venit si al contributiei de asigurari sociale sa fie similare si sa tina cont de protectia constitutionala de care acestea beneficiaza.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Prin urmare, categoria de venituri asupra careia poarta sarcina fiscala contributia de asigurari de sanatate – sunt veniturile din pensie; sarcina fiscala este stabilita asupra diferentei dintre cuantumul pensiei si suma deductibila de 740 de lei, iar modalitatea concreta de calcul al aceastei sarcini fiscale se ajunge in privinta tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor concret, la plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat a cotei de 5,5% aplicata asupra diferentei mentionate si la scutirea totala de la plata contributiei a sumei deductibile de 740 lei.