Tatii aflati in concediu paternal nu vor putea fi concediati
O noua modificare a Codului Muncii a fost votata luni de Senat.
Senatorii au votat modificarea alineatului (1) al articolului 60 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii "La alineatul 1 al articolului 60 din Legea 53/2003 - Codul Muncii, dupa litera i) se introduce litera j) cu urmatorul cuprins:
j) pe durata concediului paternal Practic, se stabileste faptul ca in primele opt sapatamani de la nasterea copilului, tatii vor putea solicita concediu paternal de 5 zile fara a exista riscul pierderii locului de munca.
Noua precizare interzice concedierea pe durata concediului paternal. Potrivit legislatiei actuale, tatii nu sunt protejati de lege in situatiile de acest gen, desi concediul paternal este reglementat prin Legea nr. 210/1999 si a HG nr. 244/2000 potrivit careia concediul paternal este concediul de 5 zile lucratoare, acordat la cerere in primele opt saptamani de la nasterea copilului.
“Se intampla ca de foarte multe ori sa se nasca abuzuri, atat timp cat in Codul Muncii s-a omis includerea concediului paternal printre cazurile in care suspendarea contractului de munca este interzis”, se arata in nota de fundamentare a propunerii legislative adoptate.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In acest caz, Senatul este prima camera sesizata. Urmeaza dezbaterea si in Camera Deputatilor