Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator (art. 148 si urmatoarele din Codul muncii).
"Art. 148 alin 5 spune: angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Cateva dintre angajatii firmei, totusi nu ar dori sa faca concediu 10 zile lucratoare neintrerupt. Ei ar dori sa fractioneze putin mai mult, dar vor utiliza toate zilele de concediu de odihna din an. Trebuie angajatorul sa le oblige la cele 10 zile stabilite de lege?" ATENTIE, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul paternal si indemnizatia de concediu pentru cresterea copilului, detalii aici >>>
Raspunsul specialistului:
Conform art. 148 alin. (5) din Codul muncii, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Totodata, potrivit art. 149 din Codul muncii, republicat, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Angajatorul poate stabili prin intermediul Regulamentului intern sanctiuni pentru neefectuarea concediului de odihna in perioada programata cu exceptia situatiilor in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala, delegare sau alte situatii (motive obiective) in care salariatul nu poate efectua concediul de odihna.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt enumerate la art. 248 din Codul muncii.
Cele 17 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
De exemplu, angajatorul nu poate stabili ca sanctiune pierderea dreptului de a efectua concediul de odihna. Deoarece dreptul la concediul de odihna anual platit este un drept legal garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
Asadar, anual, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<