OBLIGATIA de a oferi unui angajat 10 zile lucratoare de concediu de odihna neintrerupt. Ce trebuie sa stie managerii HR?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
26 Iulie 2023
26 Iulie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 zile de concediu de odihna neintreruptaobligati 10 zile CO neintrerupt
OBLIGATIA de a oferi unui angajat 10 zile lucratoare de concediu de odihna neintrerupt. Ce trebuie sa stie managerii HR?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator (art. 148 si urmatoarele din Codul muncii).
 
"Art. 148 alin 5 spune: angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Cateva dintre angajatii firmei, totusi nu ar dori sa faca concediu 10 zile lucratoare neintrerupt. Ei ar dori sa fractioneze putin mai mult, dar vor utiliza toate zilele de concediu de odihna din an. Trebuie angajatorul sa le oblige la cele 10 zile stabilite de lege?"

ATENTIE, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul paternal si indemnizatia de concediu pentru cresterea copilului, detalii aici >>> 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 148 alin. (5) din Codul muncii, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
 
Totodata, potrivit art. 149 din Codul muncii, republicat, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
 
Angajatorul poate stabili prin intermediul Regulamentului intern sanctiuni pentru neefectuarea concediului de odihna in perioada programata cu exceptia situatiilor in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala, delegare sau alte situatii (motive obiective) in care salariatul nu poate efectua concediul de odihna.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt enumerate la art. 248 din Codul muncii.

Cele 17 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
 
De exemplu, angajatorul nu poate stabili ca sanctiune pierderea dreptului de a efectua concediul de odihna. Deoarece dreptul la concediul de odihna anual platit este un drept legal garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
 
Asadar, anual, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
 
Un raspuns valabil la data de 7.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]