Este vorba despre cei care lucreaza in regii autonome cu specific deosebit si cei din unitati bugetare, iar proiectul de HG isi propune sa reglementeze numarul de zile libere cu plata in functie de vechime.
"Prin acest act normativ se propune modificarea art.1, astfel ca, salariatii din administratia publica si din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul, in fiecare an calendaristic, laun concediu de odihna platit, cu o durata de 21 sau 25 zile lucratoare, in raport cu vechimea lor in munca," se arata in nota de fundamentare a proiectului mai sus mentionat.
Ce s-ar putea schimba, mai exact? Este vorba despre modificarea HG nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.
ATENTIE! In momentul de fata proiectul nu este inca in vigoare. Pentru a trece are nevoie de adoptarea de catre Guvern precum si publicarea in Monitorul Oficial.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Asadar, conform proiectului de HG, cei mentionati, dar care au vechime de pana in zece ani vor avea o durata a concediului egala cu 21 de zile lucratoare. In cazul celor cu vechime mai mare de zece ani, durata concediului va fi de 25 de zile lucratoare.
In momentul de fata, cei care lucreaza in regiile autonome cu specific deosebit, precum si cei din unitatile bugetare au 3 criterii raportate la vechimea in munca, care stabilesc si numarul zilelor de concediu aferente.
Cei care au pana in 5 ani vechime beneficiaza de 18 zile de concediu de odihna pe an, cei care au intre 5-15 ani vechime in munca vor avea dreptul la 21 de zile de concediu, iar cei care au peste 15 ani vechime in munca vor beneficia de 25 de zile lucratoare de concediu de odihna.
Cei din unitatile bugetare care cumuleaza functii vor putea beneficia de mai multe concedii!
Adica cei care lucreaza pentru doi angajatori vor putea sa aiba concediu din ambele parti, spre deosebire de momentul prezent cand bugetarii aflati in aceasta situatie pot primi concediu de odihna doar pentru functia de baza.
Aceasta este maniera autoritatilor de a elimina inechitatile, in sensul ca bugetarii nu vor mai fi discriminati:
„In acest fel se elimina discriminarea salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare fata de salariatii din mediul privat, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de munca”, se arata in nota de fundamentare.
Ramane de vazut daca proiectul va obtine votul favorabil, vom reveni cu detalii.