Va reamintim ca, potrivit art. 148 din Codul Muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
"Am rugamintea sa ma ajutati cu o clarificare privind obligativitatea arhivarii cererilor de concediu si a pontajelor. Este necesara arhivarea acestora, pe ce perioada?"
Raspunsul specialistilor:
In Legea contabilitatii nr. 82/1991, la art. 25 alin. (1) se prevede ca registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani.
Avand in vedere aceasta prevedere legala, in conditiile in care pontajele si cererile de concediu sunt documente justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara, apreciem ca ele trebuie pastrate in arhiva pentru o perioada de cel putin 10 ani.
Pe de alta parte, in Instructiunile privind activitatea de arhiva la creatorii si detinatorii de documente, aprobate de conducerea Arhivelor Nationale prin Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai 1996 (emis in baza legii arhivelor nr. 16/1996), la art. 42 exista o mentiune conform careia fisele de pontaj ar trebui pastrate pe un termen intre 1 si 5 ani.
Totusi, pentru siguranta, daca aceste documente sunt considerate documente justificative pentru inregistrarile contabile, apreciem ca este recomandabil a fi pastrate pentru o perioada de 10 ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<