15 septembrie 2014... Zi libera sau nu, pana la urma?

12 Septembrie 2014
12 Septembrie 2014
zile libere15 septembrie zi libera15 septembrie liber pentru parintizi libera pentru parintitimp de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pe adresa redactiei ne-au venit numeroase scrisori cu aceeasi intrebare: Avem sau nu zi libera pe data de 15 septembrie, prima zi de scoala?

"Nu de alta, dar sunt publicatii si publicatii, ziare care zic ca da, altele zic ca nu este zi libera, ca oficial nu este nimic batut in cuie. In dreapta si in stanga daca intrebi, unii spun ca este zi libera, ca trebuie sa duci copilul la scoala sau la gradinita si ca este necesar sa pierzi cateva ore cu detaliile organizatorice, sa discuti cu educatoarele, sa stabilesti aspectele importante cu ceilalti parinti samd. Nu poti sa fii in doua locuri in acelasi timp. Cum e, pana la urma? Este ziua de 15 septembrie 2014 zi libera sau nu?"

Din pacate, oficial nu este o zi libera in mod obligatoriu pentru angajatii romani, cu toate ca exista un proiect in dezbatere, dar care nu a fost inca aprobat complet si niciun act normativ nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

Pana nu avem actul publicat in Monitorul Oficial, prevederile sale nu isi pot face efectul.

Cu siguranta ca nu trebuie sa intram in panica, dat fiind ca mai avem si alte solutii la indemana. Aici poate interveni cu usurinta actul de invoire, cu acordul angajatorului. Parintii se pot invoi cateva ore sau intrega zi de 15 septembrie 2014, cu conditia de recuperare a orelor sau a zilei pentru care a intervenit actul de invoire.

Va reamintim faptul ca  invoirea, desi ea nu este reglementata legal este utilizata.

In practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca.

Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]