"(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca anterior inceperii activitatii sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca".
In ce consta modificarea? O simpla comparare cu actulul text e edificatoare:
"(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
(3) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca".
Asadar: se doreste introducerea prevederilor din alineatul 2, care oricum existau ca si procedura, precum si introducerea unei clauze favorabile salariatului (alin. 3 din proiect).
In schimb – si aici chiar este o problema – nu se mai specifica faptul ca „in situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata".
O a doua problema tine de faptul ca si in actuala forma si in forma propusa nu exista sanctiune daca nu se inmaneaza un contract scris noului salariat, la angajare.
Am mai intrebat: unde e modificarea? Care e flexibilizarea? (asta pentru Guvern) si pentru ce atata zgomot? (asta pentru opozitie).
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri