Atentie la faptul ca legislatia muncii prevede in mod expres obligativitatea acordarii unor sporuri, in anumite situatii determinate, stabilind totodata si limitele minime ale cuantumurilor respectivelor sporuri.
Nu neglijam faptul ca dispozitiile referitoare la sporul acordat pentru munca suplimentara (art.123), sporul pentru munca de noapte (art.124), spor pentru repausul saptamanal (art.137), spor pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala (art.142). Totodata, Codul muncii stabileste ca partile pot negocia acordarea unor beneficii financiare, cum ar fi clauza de mobilitate, confidentialitate sau de neconcurenta (art.21-27 din Codul muncii), dar si alte tipuri de sporuri si de facilitati financiare.
Cu toate acestea, nivelul sporurilor prevazut in legislatia muncii reprezinta limita inferioara, partile avand libertatea de a negocia un cuantum mai mare al acestora, prin contractual colectiv de munca.
In concluzie, cu toate ca procentul concret se stabileste prin contractual individual sau colectiv de munca tinand cont de limita minima prevazuta de lege, modalitatea baza de calcul a acestor sporuri este cea stipulata de lege, in cazul sporurilor reglementate si, dupa caz cea stipulata in contract in cazul sporurilor negociate intre parti si care nu sunt reglementate expres. Un exemplu in acest sens il reprezinta sporul pentru munca suplimentara care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza sau sporul pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala al carui cuantum nu poate fi mai mic de 100% calculat la salariul de baza.
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro