Asa se face ca prima camera sesizata, adica Senatul, a respins proiectul, dar votul final apartine Camerei Deputatilor, care este for decizional, in acest sens.
Proiectul de lege cu pricina prevedea ca IMM-urile sa plateasca o contributie micsorata la pensii, in cazul in care angajau persoanele aflate in situatiile enumerate mai sus.
Conditiile erau ca angajatorii sa fi incadrat in munca, proaspat absolventi (intre 18 si 35 ani), someri sau persoane mai in varsta, aflate aproape de pensie ( intre 55 si 65 de ani). Iar acesti angajatii ar fi trebuit sa fie incadrati in munca de cel putin 3 luni.
Cat trebuie sa plateasca pentru pensii IMM-urile, in momentul de fata? Iata ce prevede Codul Fiscal:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
a) 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
b) 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
c) 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.