Cu toate acestea, respectarea lor pare sa fie invers proportionala cu numarul crescator. Astfel, angajatii nu par sa tina cont de acele clauze adaugate contractului ca urmare a faptului ca, de cele mai multe ori, acelasi contract nu prevede si sanctiunile aferente nerespectarii termenilor stabiliti de parti.
In consecinta, tot angajatorii au de suferit atunci cand incearca sa dovedeasca incalcarea obligatiilor contractuale de catre angajati sau cand vor sa aduca dovezi cu privire la existenta unui prejudiciu. De multe ori, procedurile greoaie din justitie ii fac pe angajatori sa renunte la masurile impotriva angajatilor.
Exista si clauze care nu au nicio baza in fata instantei de judecata, precum e cea de exclusivitate tocmai pentru ca in Codul muncii este prevazuta posibilitatea ca un salariat sa aiba incheiate mai multe contracte individuale de munca, fie cu angajatori diferiti, fie cu acelasi angajator. Tocmai de aceea, introducerea unei clauze de exclusivitate in contractele individuale este lovita de nulitate.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In acelasi timp insa, legislatia muncii obliga salariatul sa isi respecte atributiile de salariu. Acesta nu poate, prin urmare, sa actioneze impotriva intereselor angajatorului. Pe de alta parte, chiar daca angajatorul include in contractul de munca obligatia de a fi notificat in situatia in care angajatul doreste sa incheie un nou contract cu un alt angajator competitor, instanta poate considera clauza ca o incalcare a dreptului de munca daca angajatorul refuza incheierea contractului.