Clauzele nenumarate, batai de cap pentru angajator

13 Iulie 2011
13 Iulie 2011
clauze contractualeangajatorlegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din ce in ce mai multi angajatori par sa nu mai aiba nicio retinere atunci cand vine vorba de inserarea in contracte a unor clauze noi, fie ca sunt clauze de neconcurenta, de confidentialitate sau de exclusivitate.

Cu toate acestea, respectarea lor pare sa fie invers proportionala cu numarul crescator. Astfel, angajatii nu par sa tina cont de acele clauze adaugate contractului ca urmare a faptului ca, de cele mai multe ori, acelasi contract nu prevede si sanctiunile aferente nerespectarii termenilor stabiliti de parti.

In consecinta, tot angajatorii au de suferit atunci cand incearca sa dovedeasca incalcarea obligatiilor contractuale de catre angajati sau cand vor sa aduca dovezi cu privire la existenta unui prejudiciu. De multe ori, procedurile greoaie din justitie ii fac pe angajatori sa renunte la masurile impotriva angajatilor.

Exista si clauze care nu au nicio baza in fata instantei de judecata, precum e cea de exclusivitate tocmai pentru ca in Codul muncii este prevazuta posibilitatea ca un salariat sa aiba incheiate mai multe contracte individuale de munca, fie cu angajatori diferiti, fie cu acelasi angajator. Tocmai de aceea, introducerea unei clauze de exclusivitate in contractele individuale este lovita de nulitate.

In acelasi timp insa, legislatia muncii obliga salariatul sa isi respecte atributiile de salariu. Acesta nu poate, prin urmare, sa actioneze impotriva intereselor angajatorului. Pe de alta parte, chiar daca angajatorul include in contractul de munca obligatia de a fi notificat in situatia in care angajatul doreste sa incheie un nou contract cu un alt angajator competitor, instanta poate considera clauza ca o incalcare a dreptului de munca daca angajatorul refuza incheierea contractului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]