Clauzele nenumarate, batai de cap pentru angajator

clauze contractualeangajatorlegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din ce in ce mai multi angajatori par sa nu mai aiba nicio retinere atunci cand vine vorba de inserarea in contracte a unor clauze noi, fie ca sunt clauze de neconcurenta, de confidentialitate sau de exclusivitate.

Cu toate acestea, respectarea lor pare sa fie invers proportionala cu numarul crescator. Astfel, angajatii nu par sa tina cont de acele clauze adaugate contractului ca urmare a faptului ca, de cele mai multe ori, acelasi contract nu prevede si sanctiunile aferente nerespectarii termenilor stabiliti de parti.

In consecinta, tot angajatorii au de suferit atunci cand incearca sa dovedeasca incalcarea obligatiilor contractuale de catre angajati sau cand vor sa aduca dovezi cu privire la existenta unui prejudiciu. De multe ori, procedurile greoaie din justitie ii fac pe angajatori sa renunte la masurile impotriva angajatilor.

Exista si clauze care nu au nicio baza in fata instantei de judecata, precum e cea de exclusivitate tocmai pentru ca in Codul muncii este prevazuta posibilitatea ca un salariat sa aiba incheiate mai multe contracte individuale de munca, fie cu angajatori diferiti, fie cu acelasi angajator. Tocmai de aceea, introducerea unei clauze de exclusivitate in contractele individuale este lovita de nulitate.

In acelasi timp insa, legislatia muncii obliga salariatul sa isi respecte atributiile de salariu. Acesta nu poate, prin urmare, sa actioneze impotriva intereselor angajatorului. Pe de alta parte, chiar daca angajatorul include in contractul de munca obligatia de a fi notificat in situatia in care angajatul doreste sa incheie un nou contract cu un alt angajator competitor, instanta poate considera clauza ca o incalcare a dreptului de munca daca angajatorul refuza incheierea contractului.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauze contractualeangajatorlegislatia muncii

Data aparitiei: 13 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauzele nenumarate, batai de cap pentru angajator Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]