Firma cu un nou punct de lucru. Se angajeaza un nou responsabil SSM?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Octombrie 2019
28 Octombrie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
norme ssm 2019punct de lucru nou ssmautorizatie de functionareplan de evacuare firme
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se va proceda din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca, atunci cand o companie deschide un nou punct de lucru? Care vor fi normele SSM, in acest sens?

"Firma mama deschide un punct de lucru in alt oras cu un numar de 6 lucratori. Este necesar un responsabil SSM la Punctul de lucru sau activitatile de SSM pot sa fie efectuate de firma mama? In cazul in care pe teritoriul Punctului de lucru isi desfasoara activitatea o alta firma terta pe un spatiu inchiriat, ce responsabilitati SSM are firma mama prin punctul de lucru si societatea care a inchiriat?"


Nu este obligatorie desemnarea unui lucrator cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca la punctul de lucru respectiv.
In schimb, dintre cei 6 salariati trebuie stabilit un conducator al locului de munca ce trebuie sa efectueze instruirile periodice.

De asemenea, la locul de munca trebuie sa existe un minim de documente:

    • AutorizaÅ£ia de functionare din punct de vedere SSM (certificatul constatator);
    • Evaluarea riscurilor profesionale de accidentare si imbolnavire profesionala pentru locurile de munca de la punctul de lucru;
    • Planul de prevenire si protectie pentru activitatile desfasurate la punctul de lucru;
    • Plan de evacuare in caz de urgenta pentru cladirile de la punctul de lucru;
    • Instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca pentru  activitatile desfasurate la punctul de lucru;
    • Tematici de instruire;
    • Testele utilizate pentru evaluarea cunostinÅ£elor in procesul de instruire;
    • Fisele individuale de instruire ale lucratorilor;
    • Copiile fiselor de aptitudine anexate fiselor de instruire individuala;
    • Dovada autorizarii din punct de vedere al protecÅ£iei muncii pentru salariaÅ£ii care exercita meserii care trebuie autorizate la punctul de lucru (expl. macaragii, legatori de sarcina, motostivuitoristi, electricieni etc.)
    • Dovada acordarii echipamentelor individuale de protectie pentru salariatii respectivi.
Aceste documente pot fi solicitate, cu ocazia controalelor, de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia se afla punctul de lucru nou infiintat.

]
Aniversam saptamana de sanatate si securitate in MUNCA!

Reduceri de pana la -40% la lucrari de TOP si transport GRATUIT, detalii aici >>>

Fise de evaluare a riscurilor, Ghid PSI, Ghid intocmire dosar SSM, Primul ajutor in situatii de urgenta, dar si alte lucrari esentiale AICI >>>




Referitor la inchirierea unui spatiu catre un tert se poate incheia clauze contractuale de ssm, dar responsabilitatile beneficiarului se pot reduce doar la efectuarea verificarilor electrice ale instalatiei electrice si a prizelor de impamantare ale cladirilor si stabilirea obligatiilor in domeniul apararii impotriva incendiilor. Chiriasul va trebui sa asigure masurile de prevenire si protectie ale lucratorilor sai.

Daca, insa, pe teritoriul respectiv interactioneaza si salariati ai locatorului si ai locatarului atunci este obligatorie o conventie care sa stabileasca drepturile, obligatiile si raspunderile care intervin in relatiile dintre parti, pe parcursul derularii Contractului in incintele/spatiile apartinand Beneficiarului, cu privire la securitatea muncii, sanatatea si integritatea angajatilor, protectia mediului, respectarea normelor P.S.I, prevenirea accidentelor si incidentelor de orice fel precum si a oricaror alte situatii de urgenta conform modelului anexat.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalSSM >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]