Amenzile acordate se ridica la 1.421.586 euro (6.724.100 lei), iar inspectorii de munca au efectuat 3.774 de controale in domeniul relatiilor de munca, in urma carora au fost sanctionati 1.151 de angajatori.
Munca NEDECLARATA - o reala problema in Romania!
Munca nedeclarata a fost actul ilegal intalnit cel mai des in cadrul acestor controale, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei ITM.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 2.582 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in cuantum de 819.500 lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 416 evenimente care, in urma cercetarilor, vor fi sau nu incadrate ca accidente de munca.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
...mai multe poti citi si pe PortalSSM >>>
Domeniul constructiilor la control! Ce au descoperit inspectorii de munca?
In perioadele 6-8 iunie, 12-14 iunie, 19-21 iunie si 25-27 iunie 2019 au fost desfasurate, la nivel national, actiuni de control pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor – cod CAEN 41, 42, 43, precum si pentru verificarea respectarii de catre angajatori a prevederilor legale atat in domeniul relatiilor de munca, cat si in domeniul SSM.
In domeniul relatiilor de munca – valoarea totala a amenzilor aplicate angajatorilor este de 8.229.400 lei, au fost depistate 515 persoane care prestau munca nedeclarata, au fost constatate 7 infractiuni pentru incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau nerespectarea regimului de munca al minorilor si au fost dispuse 2.347 de masuri pentru remedierea deficientelor; Sanctiunile contraventionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Codului muncii privind incadrarea in munca a persoanelor pentru prestarea de activitati specifice domeniului constructiilor:
- primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca;
- primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitati;
- primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care contractul individual de munca este suspendat;
- primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
In domeniul SSM – valoarea totala a amenzilor aplicate este de 1.368.000 lei, iar pentru 3.533 de deficiente constatate s-au dispus 3.534 de masuri pentru remedierea acestora.
Pentru mai multe detalii vezi si PortalCodulMuncii >>>