Telemunca in cazul salariatilor cu copii - poate angajatorul sa REFUZE cererea?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
27 Septembrie 2023
27 Septembrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
telemunca salariati cu copiiconditii telemunca angajati cu copii
Telemunca in cazul salariatilor cu copii - poate angajatorul sa REFUZE cererea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

„Avand in vedere recenta Lege pentru completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii publicata in MO nr. 673/21.VII.2023, va rugam sa ne clarificati urmatoarele aspecte: numarul de zile/luna (4 zile) de telemunca/munca la domiciliu se acorda indiferent de numarul de copii? - exista posibilitatea ca angajatorul sa refuze cererea salariatului chiar daca activitatea acestuia se poate desfasura la domiciliu/in regim de telemunca? - in afara de cererea catre directorul general (si declaratia celuilalt parinte), mai este nevoie de alte documente pentru a beneficia de acest drept?”
 
Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat! Si amenzile nu sunt deloc mici. 
 
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa  – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea, detalii AICI >>>
 

Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 118^1 din Codul muncii:
 
 Art. 118^1:
 
(1) La cerere, salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani beneficiaza de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, in conditiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.
 
(2) In situatia in care ambii parinti sau reprezentati legali sunt salariati, cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal, din care sa rezulte faptul ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat concomitent desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu sau telemunca. In cazul in care parintele sau reprezentantul legal se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal nu este necesara.
 

Telemunca in cazul salariatilor cu copii 

 
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care isi desfasoara activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) au obligatia sa dispuna de toate mijloacele necesare indeplinirii atributiilor care le revin potrivit fisei postului.
 
Astfel cum puteti observa textul prevede ca salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani beneficiaza de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, in conditiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rezulta ca cele 4 zile de telemunca trebuie sa fie acordate cu respectarea conditiilor Legii 81/2018.
 
Conform acestei legi este necesar sa se intocmeasca act aditional la contractul individual de munca prin care contractul se modifica in contract individual de munca cu clauza de telemunca.
 
Conform art. 3 si art. 5 din Legea 81/2018:
 
Art. 3
(1) Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
 
Art. 5
(1) Contractul individual de munca se incheie si se modifica, dupa caz, pentru salariatii care desfasoara activitatea de telemunca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
 
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) [textul din Art. 5, alin. (2), litera C. a fost abrogat la 06-mai-2021 de Art. II, punctul 3. din Ordonanta urgenta 36/2021]
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e)modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care ie ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
 
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa  – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea, detalii AICI >>>
 
Astfel, trebuie sa se incheie act aditional la contractul individual de munca care sa cuprinda toate elementele de mai sus.
 
De asemenea, in situatia expusa se va mentiona in actul aditional ca salariatul are dreptul sa presteze activitate in telemunca 4 zile/luna la solicitarea acestuia inregistrata la angajator cu xxxx zile inainte.
 
Modificarea contractului individual de munca se inregistreaza in Revisal prin modificarea tipului de contract individual de munca in contract individual de munca cu clauza de telemunca.
 
Cele 4 zile de telemunca se acorda fiecarui salariat cu copii sub 11 ani in intretinere indiferent de numarul de copii. Nu se acorda pentru fiecare copil.
In situatiile in care natura sau felul muncii permit desfasurarea activitatii in regim de telemunca, angajatorul nu poate refuza cererea salariatului.
 
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]