Studiu de caz: Obligatiile fiscale in cazul unui contract de management/asigurare

08 Iulie 2011
08 Iulie 2011
Legea 263/2010Legea 66/1993Codul fiscalformularul 112fisa fiscala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La ce obligatii este supus un director general care are incheiat un contract de management/administrate cu o societate? Vor fi contributiile pentru fondul de pensii virate in contul MEF sau in conturile CNPAS? Se incalca astfel prevederile Codului fiscal sau ale legii pensiilor?

In acest sens, Legea 263/2010 reglementeaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat datorata de administratorul care a incheiat contract de administrare/managerul care a incheiat contract de management. Legea 66/1993 a contractului de management a fost abrogata. Prin urmare, anumite acte normative reglementeaza contractul de management in cazul unor institutii publice cum este de exemplu Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Potrivit art. 178 alin. (1) din acest act normativ, spitalul public este condus de un manager, persoana fizica sau juridica. In acest caz sunt aplicabile prevederile Legii 263/2010 in ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat datorata pentru veniturile obtinute in baza contractului de management. Raporturile dintre director si societatea comerciala sunt raporturi de mandat indiferent de denumirea data de parti contractului incheiat.

In consecinta, se considera ca remuneratia directorului nu este supusa, in ceea ce priveste contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat, Legii 263/2010. Contributiile sociale datorate asupra remuneratiei obtinute de directori in baza contractului de mandat potrivit legii societatilor comerciale sunt reglementate de Codul fiscal.

Directorul general datoreaza astfel contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat in timp ce societatea comerciala datoreaza contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat in functie de conditiile de munca. Societatea comerciala platitoare a remuneratiei directorului, in calitate de entitate asimilata angajatorului are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii.

Impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii(inclusiv contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat) se declara de catre societatea comerciala pe baza Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - formularul 112, incepand cu obligatiile determinate in baza veniturilor aferente lunii ianuarie 2011 si in formularul 210 "Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii".

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]