Studiu de caz: Prelungirea unui contract pe durata determinata

01 Iulie 2011
01 Iulie 2011
Codul munciiCIM durata determinatacontracte succesive
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum trebuie procedat in mod corect atunci cand se doreste prelungirea unui contract pe durata determinata, in baza noului Cod al muncii? In multe situatii, se doreste prelungirea acestui contract pe o perioada mai mare de timp. Poate fi insa prelungit, conform noilor reglementari, pana la 36 de luni?

In acest sens, legea prevede la art. 83 din Codul muncii, republicat, ca orice contract individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in anumite situatii. Astfel, sunt prevazute cazurile de inlocuire a unui salariat in cazul suspendarii contractului de munca (cu exceptia cazului in care salariatul respectiv participa la greva), cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului, desfarsurarea unor activitati cu caracter sezonier.

Alte cazuri se refera la situatia in care contractul este  incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca, angajarea unei  persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta,  ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului,  angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul, precum si alte situatii prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Art. 82 alin (3) din Codul muncii prevede ca CIM-ul incheiat pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari. Astfel, conditia de prelungire a unui CIM dupa expirarea termenului initial este legata de realizarea unui proiect, program sau a unei lucrari.

Prin urmare, deoarece prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata in alte cazuri decat cele prevazute de lege nu este reglementata, in cazul in care se doreste prelungirea contractului, se recomanda incheierea unui nou contract de munca, daca se aplica unul dintre cazurile prevazute la art. 83. Deoarece contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca (CIM) pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare, intr-un termen de 36 de luni vor putea fi incheiate cel mult trei contracte succesive cu acelasi salariat cu respectarea prevederilor art. 83.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]