Daca angajat lipseste fara un motiv intemeiat de la locul de munca, aceasta constitutie o absenta nemotivata, fiind o situatie aparte fata de zilele de concediu fara plata.
De acum trebuie inregistrate in ReviSal absentele nemotivate, in termen de maxim 3 zile. Aceasta genereaza grave probleme in practica, deoarece adesea angajatorul nu are cum sa cunoasca daca absentele sunt nemotivate, fara o cercetare prealabila...citeste mai multe despre REVISAL aici >>>
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Am avut un salariat angajat cu CIM, perioada determinata, la domiciliu. A fost prezent in prima zi la o intalnire de lucru unde a fost instruit cu ce are de facut. Urma ca la anumite termene sa predea o parte din lucrari (totul era on-line). La sfarsitul primei luni nu a predat nimic, invocand anumite probleme si totodata spunand ca le va preda intr-o saptamana. Acest lucru nu s-a intamplat si in momentul in care am initiat cercetarea disciplinara si-a dat demisia. Tot asteptand sa isi predea lucrarile si nestiind ce urmeaza nu am inregistrat absentele in Revisal si in ziua in care si-a dat demisia am introdus in Revisal incetarea CIM . In acest caz, cum pot sa revin sa inregistrez suspendarea in urma absentelor, in conditiile in care am inregistrat incetarea?"
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
In situatia expusa se procedeaza in felul urmator:
1.se anuleaza incetarea contractului individual de munca in REVISAL,
2.se inregistreaza suspendarea contractului individual de munca pentru absente nemotivate,
3.se inregistreaza incetarea suspendarii,
4.se inregistreaza din nou incetarea contractul individual de munca cu data la care contractul individual de munca a incetat.
...mai multe poti citi pe PortalCodulMuncii >>>