In ceea ce ii priveste pe tinerii de peste 24 de ani, rata somajului este mai scazuta, tocmai prin prisma faptului ca acestia pot oferi un portofoliu care indeplineste cerintele angajatorilor de pe piata.
Studiile recente realizate in acest sector arata ca rata de ocupare a populatiei apta de munca din punctul de vedere al varstei a fost de 58%, iar rata somajului a atins cota de 7,6%. Nivelul cel mai ridicat al somajului a fost de 23,6 si s-a inregistrat in cazul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani.
Astfel, cresterea este semnificativa in ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 de ani, aceasta ajungand la un procent de 62,5%, la o diferenta de doar 7,5% fata de obiectivul national stabilit in contextul Strategiei Europa 2020. Rata somajului ramane in continuare mai mare in randul barbatilor, atingand un procent de 8,2%, in vreme ce femeile se bucura de un grad mai mare de ocupare a unui loc de munca, rata somajului fiind de 6,8% in randul acestora.
Situatia actuala este insa imbucuratoare, iar estimarile pentru viitor, bazate pe statisticile prezente, confirma vestile bune. Mai exact, in prima parte a anului in curs, dintr-o populatie activa de 9,8 milioane de persoane, 9,06 milioane de persoane erau ocupate si doar 741 mii de persoane erau someri. Un alt indice arata o crestere a ratei de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 de ani) cu un procent, atat fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar si fata de ultimul trimestru din 2010.
Semn evident al unei iesiri treptate din criza, rata somajului a cunoscut o scadere fata de anul trecut, inregistrand un procent de 7,6% in primele trei luni ale anului in curs, prin comparatie cu cea de 8,1% inregistrata in 2010. In acelasi timp, diferenta ramane destul de mare intre sat si oras, rata somajului fiind de 8,8% in mediul urban si de 5,9% in mediul rural.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale