Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a publicat mai multe informarii cu privire la oportunitatile oferite tinerilor prin intrarea in vigoare a modificarilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin HG nr. 234/2006. Noile dispozitii au in vedere facilitarea obtinerii unei calificari pentru tinerii cu varsta intre 16 si 25 de ani, nevoiti sa se adapteze unui context economic din ce in ce mai dificil.
Astfel, tinerii pot obtine un loc de munca cu o durata intre un an si 3 ani, prin intermediul contractului de ucenicie, in baza caruia angajatorul se obliga sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica sau numai pregatire practica. Contractul prevede si o perioada de proba, dar care nu poate fi mare mare de 30 de zile. La finalul colaborarii angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, de unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.
Potrivit noilor reglementari, tanarul angajat in baza unui contract de ucenicie beneficiaza de un salariul de baza lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 700 ron (pentru anul 2012), iar angajatorul primeste lunar o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca prevazut de Legea nr. 76/2002 (in prezent este in cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.