Va informam ca a fost publicat HG nr. 855 din 6 noiembrie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca in in Monitorul Oficial, Partea I nr. 705 din 18.11.2013.
Astfel, in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. IV si VI din Legea nr. 179/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. -
Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. -
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se abroga Hotararea Guvernului nr. 234/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 2 martie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca din 06.11.2013
CAPITOLUL I Dispozitii generale
Art. 1. -
Prezentele norme metodologice, denumite in continuare norme, reglementeaza punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, denumita in continuare lege.
Art. 2. -
(1) Formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie, prevazuta la art. 1 din lege, se organizeaza la initiativa angajatorilor, de furnizori de formare profesionala autorizati in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumiti in continuare furnizori de formare.
(2) Formarea profesionala prin ucenicie cuprinde pregatirea teoretica si pregatirea practica, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si, dupa caz, cu legile speciale care reglementeaza acea ocupatie.
(3) Programele de formare profesionala prin ucenicie la care participa ucenici cu nevoi speciale sunt adaptate la particularitatile specifice fiecarei categorii de persoane, in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. -
Prin obiectivele sale, ucenicia ca modalitate de promovare a ocuparii si formarii profesionale:
a) ofera acces la o oferta de angajare de buna calitate si in acelasi timp de formare profesionala de la momentul intrarii in somaj sau de la momentul in care nu mai participa la o forma de invatamant prin sistemul de invatamant;
b) contribuie la integrarea durabila pe piata muncii a persoanelor fara un loc de munca;
c) contribuie la contracararea efectelor negative ale crizei economice asupra pietei fortei de munca prin crearea de noi locuri de munca ce pot fi ocupate de orice persoana cu varsta de peste 16 ani, care doreste sa obtina in acelasi timp un loc de munca si o noua calificare;
d) promoveaza angajarea unor categorii specifice de lucratori expusi riscului de a parasi piata muncii, cum ar fi lucratorii necalificati sau lucratorii fara experienta profesionala;
e) promoveaza implicarea activa a partenerilor sociali, de la toate nivelurile, in ceea ce priveste conceperea si punerea in aplicare a invatarii la locul de munca pentru a adapta ucenicia la nevoile beneficiarilor si pentru a-i imprima un efect multiplicator in cadrul activitatilor de ocupare a fortei de munca;
f) promoveaza integrarea persoanelor in societate, prin munca, inclusiv a celor marginalizate, defavorizate sau cu dizabilitati;
g) contribuie la reducerea somajului, ca o conditie esentiala pentru consolidarea increderii si pentru asigurarea sustenabilitatii sociale si politice a reformelor de pe piata muncii;
h) raspunde provocarilor structurale si institutionale de pe piata muncii cu accent pe segmentare, lipsa corelarii intre cererea si oferta de locuri de munca si somajul structural persistent in randul persoanelor amenintate de saracie;
i) sustine spiritul antreprenorial si economia sociala, crearea de intreprinderi, in special de intreprinderi cooperatiste.
Art. 4. -
(1) Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie au indatorirea sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, locurile de munca vacante care pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie.
(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se face prin completarea de catre angajator a formularului prevazut in anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu urmatoarele mentiuni:
a) la rubrica "Denumirea ocupatiei" se adauga si sintagma "CU" care provine de la prescurtarea "contract de ucenicie";
b) codul COR (6 caractere) specific ocupatiei pentru care se incheie contractul de ucenicie;
c) la rubrica durata incadrarii in munca se va completa durata contractului de ucenicie in functie de nivelul de calificare prevazut la art. 9 din lege.
(3) Formularul prevazut la alin. (2) se comunica in termenul si in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si normele de punere in aplicare a acesteia.
Art. 5. -
Angajatorul care comunica locurile de munca vacante, reglementate prin legi speciale, are obligatia de a transmite la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti toate conditiile speciale de acces pentru ocuparea acestor locuri de munca.
Art. 6. -
Agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia de a comunica separat pe site-ul institutiei locurile de munca vacante pentru ucenicie.
Art. 7. -
(1) Atributiile, drepturile si obligatiile coordonatorului de ucenicie in raport cu activitatea de coordonare a activitatii ucenicului se stabilesc, in conditiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin act aditional la contractul individual de munca.
(2) Anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea desfasurarii activitatii de coordonare a uceniciei cu privire la clauzele pe care intentioneaza sa le modifice prin act aditional la contract.
Art. 8. -
(1) Poate avea calitatea de coordonator de ucenicie salariatul sau, dupa caz, intreprinzatorul persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este calificat pentru practicarea ocupatiei sau, dupa caz, a activitatii pentru care se organizeaza programul de ucenicie;
b) practica ocupatia sau, dupa caz, activitatea pentru care se organizeaza programul de ucenicie;
c) are o experienta de munca in ultimii 5 ani din care cel putin 2 ani in ocupatia sau, dupa caz, in activitatea pentru care se organizeaza ucenicia;
d) nu are cazier judiciar;
e) este apt din punct de vedere fizic si psihic.
(2) indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se demonstreaza prin acte care atesta pregatirea de specialitate dobandita prin discipline/module/cursuri/stagii de pregatire pentru competentele vizate prin programul de ucenicie.
(3) indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c) se atesta prin curriculum vitae al persoanelor respective, adeverinte eliberate de angajator sau, dupa caz, alte documente specifice din care rezulta experienta profesionala pentru domeniul ocupational vizat prin programul de ucenicie.
Art. 9. -
(1) Coordonatorul de ucenicie are, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa colaboreze cu furnizorul de formare pentru organizarea formarii profesionale a ucenicului;
b) sa elaboreze impreuna cu furnizorul de formare planul de activitate al ucenicului, pe baza standardului ocupational corespunzator ocupatiei;
c) sa indrume ucenicul si sa supravegheze punerea in aplicare a planului de activitate, prevazut la lit. b);
d) sa elaboreze lunar, pe baza planului de activitate prevazut la lit. b), raportul de monitorizare a planului de activitate al ucenicului.
(2) in indeplinirea atributiilor ce ii revin, coordonatorul de ucenicie are in principal urmatoarele drepturi:
a) sa propuna si sa modifice, dupa caz, planul de activitate al ucenicului;
b) sa comunice in scris angajatorului orice aspect de natura sa influenteze negativ activitatea ucenicului, inclusiv pe aspecte ce tin de colaborarea cu furnizorul de formare;
c) sa propuna acordarea de stimulente sau sanctionarea ucenicului, in conditiile legii;
d) sa primeasca o copie a contractului de ucenicie;
e) sa aiba acces la situatia pregatirii profesionale a ucenicului, in vederea completarii raportului de monitorizare prevazut la alin. (1) lit. d);
f) sa asiste la examenul de absolvire in calitate de observator sau, dupa caz, sa participe ca membru in comisia de examinare.
Art. 10. -
(1) In cadrul programului de formare contractat potrivit prevederilor art. 4 lit. e) din lege, formarea practica a ucenicului este realizata sub indrumarea si supravegherea formatorului furnizorului de formare.
(2) Furnizorul de formare poate conveni cu angajatorul ca supravegherea si indrumarea formarii practice a ucenicului, prevazuta la alin. (1), sa se poata realiza si de catre personalul de specialitate numit de angajator.
Art. 11. -
(1) Salariatii angajatorului pot asigura formarea profesionala a ucenicului/ucenicilor numai daca acestia au calitatea de formatori in conditiile legislatiei privind formarea profesionala a adultilor.
(2) Pentru a putea desfasura activitatile de la alin. (1), salariatii angajatorului pot avea relatii de munca, in conditiile legii, cu furnizorul de formare cu care angajatorul a incheiat contractul de prestari de servicii de formare profesionala, prevazut la art. 4 lit. e) din lege.
Consultati Normele in continuare in Monitorul Oficial, Partea I nr. 705 din 18.11.2013.