Dupa cum bine stim, pe perioada preavizului, angajatii sunt obligati sa fie prezenti la locul de munca, chiar daca exista si clauze prin care programul de munca le este redus.
In randurile urmatoare vom stabili cum procedeaza legal angajatorul in situatia in care salariatul si-a depus demisia si i-a cerut sa respecte preavizul de 20 de zile lucratoare. Salariatul declara ca are probleme de sanatate si ca nu mai poate sta la locul de munca.
Cum procedam, ne spun expertii PortalCodulMuncii.ro:
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Fapta salariatului care din diverse motive nu se mai prezinta la locul de munca constituie abatere disciplinara.
In aceste conditii salariatul va fi pontat absent.
Pentru ca angajatorul sa stabileasca daca absenta acestuia de la locul de munca este motivata sau nemotivata trebuie sa instituie procedura cercetarii disciplinare prealabile.
Sanctionarea disciplinara are loc potrivit unor reguli procedurale al caror scop este asigurarea, pe de o parte a eficientei combaterii unor acte si comportari daunatoare procesului muncii, iar pe de alta parte, garantarea stabilirii exacte a faptelor si respectarii dreptului la aparare al persoanelor in cauza, evitandu-se astfel aplicarea unor sanctiuni nejuste.
Asadar, pentru a dovedi vinovatia salariatului si, in functie de gravitatea faptei comise, sanctiunea aplicabila, angajatorul este obligat ca, inainte de aplicarea sanctiunii, sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila.
In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul a numit o comisie si a convocat in scris salariatul precizand obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Nu uitam faptul ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.
Insa neprezentarea salariatului la convocarea facuta de angajator are un motiv obiectiv, respectiv pentru probleme de sanatate.
In acest sens salariatul va putea transmite certificatele medicale angajatorului in termen de 90 de zile de la data de la care a intervenit incapacitatea temporara de munca.
Asadar, angajatorul trebuie sa solicite salariatului certificatul medical pentru perioada absentarii de la locul de munca.
Doar daca salariatul nu transmite certificatul/certificatele medical/medicale, angajatorul va putea relua procedura convocarii si va putea dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.
De asemenea, angajatorul trebuie sa se afle in posesia dovezii comunicarii convocarii salariatului, conform PortalCodulMuncii.ro.
Atentie la faptul ca concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
In Codul muncii se prevede sub sanctiunea nulitatii absolute, ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.