In perioada de preaviz, salariatul poate solicita concediu de odihna?

03 Iunie 2014
03 Iunie 2014
concediu de odihnaconcediu de odihna in preavizperioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In randurile urmatoare vom analiza situatia unui salariat care si-a depus cererea de demisie. Acesta se afla in perioada de preaviz.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca, in aceasta perioada de preaviz, mai poate solicita concediu de odihna:

Pe durata preavizului, contractul de munca continua sa isi produca toate efectele (art. 81 alin. (5) din Codul muncii).


In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. Cum legea nu face nici o distinctie intre diferitele motive de suspendare, rezulta ca preavizul se suspenda chiar daca suspendarea intervine din initiativa salariatului.


Potrivit art. 17 alin. (3) lit. j) din Codul muncii conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia sunt reglementate in contractul individual de munca.


Asadat, conditiile de acordare a preavizului si durata acestuia sunt astfel cum acestea sunt reglementate in contractul individual de munca si/sau in contractul colectiv de munca.


Art. 81 alin. (1) din Codul muncii
stabileste ca prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.


Potrivit alin. (7) din acelasi articol contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv, iar conform alin. (8) salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


Asadar, angajatorul poate sa aprobe concediul de odihna salariatului ce se afla in preaviz ca urmare a demisiei (tot ceea ce este favorabil salariatului, daca partile se inteleg, este permis).


In concluzie, cand contractul inceteaza prin demisie, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz si poate aproba salariatului concediu de odihna.



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]