Masuri de sprijin financiar au fost deja luate de mai multe tari din Uniunea Europeana pentru a ajuta acele firme aflate in dificultate si care au nevoie de finantare urgenta a nu face restructurari si pentru a putea trimite angajatii in
somaj tehnic, fara sa recurga la concedieri.
La inceputul saptamanii in curs, premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul va adopta un prim set de masuri pentru sustinerea companiilor si salariatilor din sectoarele afectate de COVID-19.
Anuntul vine in contextul in care au avut loc discutii cu sindicatele si patronatele privind masurile necesare pentru pastrarea locurilor de munca si mentinerea viabilitatii activitatilor din cat mai multe sectoare economice, informeaza
HotNews.ro.
”Vom da un puternic semnal angajatilor si economiei: Guvernul va interveni pentru mentinerea locurilor de munca si continuarea activitatii in cat mai multe sectoare ecnomice. Pe langa deciziile pe care le vom lua in sedinta de maine, vom continua sa luam masuri asupra carora ne vom consulta cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor”, a spus Orban, citat de aceeasi sursa.
Astfel, setul de masuri care ar urma sa fie adoptate recent se refera la:
“Cresterea lichiditatii companiilor;
Sprijinirea platii
somajului tehnic de catre companii pentru angajatii care isi vor suspenda temporar activitatea;
Reducerea interactiunii directe a cetatenilor cu institutiile statului, o masura in acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale;
Stimularea capacitatilor de productie pentru cat mai multe bunuri necesare in aceasta perioada de criza, respectiv materiale sanitare de protectie, dezinfectanti”, conform aceleiasi surse.
De asemenea, ar urma sa fie achizitionate si asigurate materiale de protectie a angajatilor din sectoarele din prima linie a combaterii raspandirii COVID-19, ca urmare a faptului ca sindicatele au transmis ca este nevoie de luarea unor masuri urgent in ce priveste protectia lucratorilor in aceasta perioada.
Guvernul urmeaza sa emita o ordonanta de urgenta, avand deja incluse in pachetul de masuri unele decizii care vizeaza finantarea somajului tehnic prin fonduri nerambursabile, dupa cum urmeaza:
Art. XI. – (1) Pe perioada starii de urgenta instituita prin Decretul Presedintelui Romaniei nr.195/2020, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din iniÅ£iativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza
salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platite din fondul de salarii, se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.
(2) Angajatorii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia sa mentina raporturile de munca ale persoanelor in cauza pe o perioada de cel putin 6 luni de la data reinceperii activitatii dupa suspendarea raporturilor de munca conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. XII – (1) In vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei prevazute la art.XI, angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, intocmita conform modelului prevazut in Anexa nr. 1 la prezenta ordonanta de urgenta, insotita de urmatoarele documente:
a) certificatul de situatie de urgenta eliberat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului deAfaceri;
b) lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatia prevazuta la art. 1, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, intocmita conform modelului prevazut in Anexa nr. 2 la prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Modelul certificatului prevazut la alin.(1) lit.a) si conditiile de acordare a acestuia se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, in termen de maximum 5 zile de la intrarea in vigoare prezentei ordonante de urgenta.
Art. XIII. – (1) Documentele prevazute la art.XII alin. (1) se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
(2) Decontarea, din bugetul asigurarilor pentru somaj, a sumelor platite cu titlu de indemnizatie se face in cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.
Art. XIV. - Sumele platite din bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit art. XI alin. (1) se reintregesc din fonduri externe nerambursabile de catre Ministerul Fondurilor Europene, in limita sumelor alocate pentru aceasta interventie si in conformitate cu prevederile si regulile de eligibilitate ale Programului Operational Capital Uman
Art. XV. - Utilizarea sumelor virate in contul angajatorului din bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute la art. XIII alin. (2), cu alta destinatie decat cea stabilita in prezenta ordonanta atrage dupa sine raspunderea penala.
Documentul inca in lucru si emis de Guvern cu masurile de mai sus poate fi consultat integral
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<