Astfel, incepand cu data de 01 ianuarie 2016, serviciile turistice suportate de angajator pentru salariat si membrii de familie ai acestuia reprezinta venituri neimpozabile. Prin urmare, acestea nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca.
Spre exemplu, daca angajatorul acorda salariatului suma de 4000 de lei pentru servicii turistice, aceasta suma nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit.
Potrivit Art. 76 alin.(4) lit. a) (impozit pe venit) si Art. 142 lit.b) (contributii sociale) din Codul fiscal, facilitatile fiscale pentru contravaloarea serviciilor turistice se acorda in cazul in care este suportata de angajator astfel cum este prevazut in contractul individual sau colectiv de munca.
Regimul fiscal al voucherelor de vacanta se stabileste in functie de valoarea acestora, dupa cum urmeaza:
Voucherele de vacanta acordate in limita a 6 salarii minime pe economie pe an sunt venituri impozabile, dar nu vor intra in baza de calcul a contributiilor sociale;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Voucherele de vacanta acordate peste limita de 6 salarii minime pe an reprezinta venit impozabil si taxabil, cu contributii sociale.
De retinut este faptul ca suma ce reprezinta contravaloarea serviciilor turistice nu este taxabila cu impozit pe venit si contributii sociale, indiferent de limita.
In concluzie, avand in vedere ca voucherele de vacanta cu o valoare de peste 6 salarii minime pe an sunt impozabile, in timp ce contravaloarea serviciilor turistice nu este taxabila indiferent de limita, serviciile turistice care depasesc aceasta valoare nu se mai pune problema acordarii acestora sub forma voucherelor de vacanta.
Sursa: Portalcodulmuncii.ro