Legea zilierilor, recent intrata in vigoare, reglementeaza doar conditiile pe care o firma trebuie sa le respecte in vederea pentru angajarea de lucratori cu ziua, dar nu ia in considerare si peroanele fizice care se folosesc de serviciile ocazionale ale unor muncitori. Acesta este cazul muncilor agricole ale taranilor.
Noua reglementare se refera doar la firmele care angajeaza lucratori cu ziua, nu si la persoane fizice. Autoritatile considera ca taranii „se ajuta intre ei“ atunci cand isi lucreaza pamantul impreuna cu vecinii sau cu rudele.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, explica de ce legea le omite pe persoanele fizice care se folosesc ocazional de munca altora. „Initial, intentia a fost sa includem si persoanele fizice, dar in mediul rural se foloseste foarte mult intrajutorarea, in cadrul familei sau chiar in afara ei. Vecinii se ajuta mult intre ei, mai ales in agricultura, dar nu numai. Am preferat ca pentru inceput sa vedem cum merge doar cu persoanele juridice, si abia apoi sa extindem, daca vom considera ca este cazul, si la persoanele fizice. "
Parerea este impartasita si de reprezentantul patronatelor din agricultura, Nicolae Sitaru, care apreciaza legea zilierilor in forma actuala, subliniind ca problemele existau la firmele care foloseau ilegal muncitori cu ziua, in lipsa unui cadru legislativ.