Greseli majore in emiterea deciziilor de concediere, potentiale litigii de munca

Maria Nicutar
Maria Nicutar
07 Ianuarie 2016
07 Ianuarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
litigii de muncaconceiderelitigiu de muncaconcedieri colective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu toate greselile comise de angajatori si responsabili ai departamentului de legislatia muncii si HR se vor transforma in litigii de munca. Unele vor ramane nedescoperite. Altele nu vor fi raportate pentru ca angajatii si fostii angajati se tem de costurile si complexitatea unui litigiu de munca. Alte nereguli comise de angajatori vor face obiectul sesizarilor catre ITM si vor fi amendate corespunzator.

Esential de inteles este faptul ca orice litigiu de munca reprezinta un factor puternic destabilizator pentru orice firma, indiferent de cifra sa de afaceri, indiferent de puterea brandului. Reputatia unei companii se poate deteriora in mod iremediabil dupa un litigiu care sa arate lipsa unei culturi organizationale solide, lipsa unor valori si principii solide, lipsa eticii si a legalitatii in luarea deciziilor.

Implicit, procesele viitoare de recrutare-selectie-fidelizare-retentie vor fi afectate in mod automat.


Astazi discutam despre cele mai mari greseli in emiterea deciziilor de concediere.

Cateva dintre cele mai importante/ grave greseli ce pot fi comise atunci cand intocmim si emitem decizii de concediere:


>>> In decizia de concediere disciplinara nu este descrisa abaterea disciplinara.


>>> Din decizia de concediere prin desfiintarea locului de munca pe motive economice, sunt omise imprejurarile care au condus la desfiintarea locului de munca.


>>> In decizia de concediere disciplinara, angajatorul include afirmatii vagi.


Exemplu:"Angajatul X a comis abateri disciplinare care au dus la decizia de a-l concedia. Abaterile au fost grave si nu se mai pot continua raporturile de munca."


>>> Decizia de concediere disciplinara a fost emisa fara ca prealabil sa se fi realizat procedura cercetarii disciplinare.


>>> Emiterea unei decizii de concediere fara mentionarea preazivului este considerata o greseala. Cu toate acestea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a apreciat ca decizia de concediere nu trebuie anulata atunci cand angajatorul face dovada faptului ca a acordat preavizul, cu toate ca in decizia de concediere nu a fost mentionat expres lucrul acesta.


>>> Emiterea unei decizii de desfacere a contractului de munca intervenite pentru un motiv economic, fara mentionarea criteriilor de stabilire a ordinii de prioritati.


>>> Emiterea unei decizii de concediere pentru necorespundere profesionala fara a lista locurile de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatul in cauza isi poate da acordul pentru a opta pentru un loc de munca vacant.


>>> Emiterea unei decizii de concediere fara a se preciza instanta si termenul in care poate fi contestata este din nou considerata o greseala.


Specialistii in legislatia muncii amintesc faptul ca in situatia in care instanta constata ca desfacerea contractului de munca a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, concedierea se anuleaza.


De aici discutam despre un alt capitol, la fel de important de cunoscut de catre angajatori si angajati. Anularea concedierii  are consecinte pe care le vom clarifica in materiale viitoare.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]