Astfel, ponderea contractelor de munca pe perioada determinata in cazul tarii noastre este mai mica de 5% in cazul angajatilor de 25 de ani si de doar 1,1% printre cei cu varsta de peste 25 de ani. Diferenta fata de UE este foarte mare, daca ne gandim ca media europeana este de 40%, respectiv 11%.
O diferenta foarte mare in sens opus se inregistreaza in Slovenia unde ponderea contractelor temporare se apropie de rata de 70% in cazul tinerilor si de 15% pentru ceilalti angajati, cu varste mai mari. De asemenea, tari cu pondere ridicata a contractelor de munca pe perioada determinata sunt si Polonia, Spania sau Germania.
Odata cu noul Cod al muncii s-ar putea inregistra efecte pozitive in ceea ce priveste contractele tenporare de munca. O legislatie mai clara in acest sens poate sa creasca aceasta pondere a contractelor mentionate anterior.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Potrivit datelor oficiale, salariile celor angajati pe o perioada determinata au crescut in medie cu 5% de la inceputul anului trecut, iar in prezent, venitul net al unui muncitor calificat care lucreaza cu un astfel de contract este de 946 lei/luna (225 euro).