Un astfel de caz este reglementat de Codul muncii. Se mentioneaza, inainte de toate, ca perioada de proba este considerata prin lege o modalitate de verificare a aptitudinilor salaritului astfel incat angajatorul poate incheia contractul individual de munca odata cu stabilirea unei perioade de proba cu respectarea termenelor maximale stabilite de Codul muncii. Astfel, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
In situatia in care, ulterior expirarii perioadei de proba, salariatul nu mai corespunde profesional locului de munca pe care este incadrat, angajatorul, cu respectarea conditiilor stabilite de Codul muncii, il poate concedia pe salariat in baza art. 61 lit. d) din Codul muncii, cu mentiunea ca angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala. In acest caz, salariul va fi cel corespunzator locului de munca propus de angajator, compatibil cu pregatirea profesionala a salariatului.
Daca angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
In situatia data, salariatul dispune de un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in acest termen , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
In schimb, daca salariatul isi manifesta consimtamantul pentru ocuparea locului de munca propus de angajator, in termen de 20 zile angajatorul si salariatul vor incheia un act aditional la contractul individual de munca prin care stabilesc modificarea functiei si a salariului corespunzator noului loc de munca.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Alin. 5) al art. 17 din Codul muncii stabileste, in acest sens, ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3), printre care regasim functia si salariului, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.