Riscati o amenda de 20.000 de lei daca...

05 Octombrie 2009
05 Octombrie 2009
codul munciicodul muncii 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Stimate ANGAJATOR, stiati ca…

1) …riscati o amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei daca NU transmiteti reprezentantilor angajatilor informatii privind evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a firmei?

2) …un contract de munca incheiat cu un salariat cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani fara incuviintarea parintilor sai sau a reprezentantilor legali este nul? Dar daca, dupa incheiere, aceasta incuviintare este eliberata, nulitatea este acoperita si se considera ca angajarea s-a facut in mod valabil.

3) …salariatele gravide incepand cu luna a V-a de sarcina si cele care alapteaza NU pot fi trimise in deplasare, adica la o alta locatie in vederea indeplinirii unor sarcini de serviciu? 

4) …salariatii aflati in perioada de proba pot fi concediati fara necesitatea vreunei motivari, fara preaviz si fara nicio alta procedura prealabila? Acest lucru este prevazut de O.U.G. nr. 65/2005. Pana la aparitia acestei ordonante, concedierea unui salariat care se afla in perioada de proba era la fel de anevoioasa ca a oricarui alt salariat, fapt care ii determina pe angajatori sa evite angajarea pe perioada de proba si sa opteze pentru contract pe durata determinata.



5) …este interzisa angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post?

Da, stimate ANGAJATOR, legislatia muncii e plina de astfel de chichite si toate il protejeaza pe ANGAJAT. Ati vrea sa cunoasteti toate aceste chichite? Ati vrea sa stiti oricand si in orice situatie care este modul optim in care trebuie sa actionati? 

Cunoasterea la perfectie a Codului Muncii 2010 este singura dvs. arma! Folositi-o!
Profitati acum de sfaturile si trucurile celor mai experimentati specialisti in dreptul muncii! Aflati cum sa folositi Codul Muncii 2010 in interesul dvs., indiferent de problema cu care va confruntati. Codul Muncii 2010 exact asa cum trebuie aplicat, in orice situatie!
Totul pentru numai 183 de lei! Clic aici!

Codul Muncii 2010 exact asa cum trebuie aplicat, in orice situatie!

Mihai Balescu
Editorialist www.legislatiamuncii.ro

 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]