Ore suplimentare compensate in timp liber

Codul munciiLegea 142/1998tichete de masavechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rodica Mantescu, valabil la 17-Ian-2011

Intrebare: In cazul in care orele suplimentare efectuate in luna curenta se compenseaza cu timp liber corespunzator in luna urmatoare cum se ponteaza acele ore si pentru ele se considera drept la tichete de masa si la calculul sporului de vechime ca si cum ar fi lucrat normal?

Raspuns: Astfel cum dispune art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998, „salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de munca cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate”. Potrivit prevederilor art. 9 din acelasi act normativ „salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate”.
Din interpretarea coroborata a celor doua texte normative, se contureaza, cu evidenta intentia legiuitorului de a acorda salariatilor beneficiul unor tichetele de masa, dar numai in masura in care isi desfasoara efectiv activitatea fiind prezent la serviciu, aceasta fiind si ratiunea pentru care prin art. 9 din Legea 142/1998, s-a instituit obligatia salariatilor de a restitui tichetele de masa neutilizate, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca.

In consecinta, salaritului nu i se acorda tichete de masa in zilele in care beneficiaza de timp liber in compensarea orelor suplimentare.

Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. Ca regula, nu vor intra in calcul perioadele de suspendare a contractului individual de munca, deoarece pe aceasta perioada prestarea muncii de catre salariat este suspendata.

In cazul timpului liber acordat pentru efectuarea orelor suplimentare, salariatul a prestat munca suplimentar, in consecinta aceasta perioada va fi valorificata la calculul sporului de vechime in munca.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 142/1998tichete de masavechime in munca

Data aparitiei: 17 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ore suplimentare compensate in timp liber Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]