Concediu crestere copil si cumulul de functii. Cum se procedeaza

cumul de functiicccconcediu crestere copil 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom specifica inca de la inceput cine beneficiaza de concediul si indemnizatia de crestere a copilului in 2016, avand in vedere normele stabilite anul acesta de Ministerul Muncii.

 
 
Asadar, conform legislatiei in vigoare beneficiaza de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatie:

 
 
1. Persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului
2. Parintii care se afla in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, plata indemnizatiei lunare, stimulent de insertie/concediu fara plata


 
 
Dar ce se petrece in cazul in care o angajata are mai multe functii? Cum se procedeaza, ce se intampla daca angajata vrea sa se intoarca mai repede din CCC, pentru a reocupa functia de la una dintre unitati?

 
 
In speta, vom analiza o situatie din PortalInstitutiiPublice.ro: "Salariata cu 2 contracte de munca. La noi in unitatea are functia de baza (program de 8 ore), iar in cealata unitate are program de 4 ore. Se suspenda contractul de munca pentru crestere copil de la ambele unitati pe perioada de 2 ani de zile. Dupa 1 an vrea sa se reintoarca la unitatea unde are program de 4 ore, iar la noi vrea sa ramana in crestere copil pana la 2 ani. Este posibil acest lucru? Trebuiesc facute modificari in Revisal?"
 
 
 
Inca de la inceput vom specifica ca, Codul muncii nu distinge intre diferitele tipuri de contracte de munca incheiate de o singura persoana. Asa ca nu conteaza daca vorbim despre contract norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata, etc.

 
 
Astfel, Codul muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca.
 
 
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
 
 
Asadar, salariata se afla in CCC, are contractul de munca suspendat pana la implinirea copilului a varstei de doi ani potrivit cererii salariatei.


 
In ceea ce priveste contractul de munca al salariatei incheiat cu unitatea dvs. este suspendat in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii pana la implinirea copilului a varstei de doi ani si asa va ramane.


 
In acest sens, salariata poate opta sa revina la lucru doar la locul de munca unde face cumul, respectiv la activitatea cu CIM cu timp partial cu 4 ore, iar la functia de baza ramane in concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de doi ani.
 

 
Citeste mai multe despre cumulul de functii si CCC pe PortalInstitutiiPublice
 
 
 
 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functiicccconcediu crestere copil 2016

Data aparitiei: 22 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu crestere copil si cumulul de functii. Cum se procedeaza Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]